fbpx
Skip to main content
Internet Explorer 9

KONAČNO: Stigao je Chromium pregledač

Foto: Profimedia/ilustracija
Edge je tu...

Kada je Microsoft lansirao Edge sa Windows 10 operativnim sistemom, uložio je dosta resursa u izgradnju sopstvenog EdgeHTML browser framework-a. Ipak, njihova nastojanja da poboljšaju udeo svog browsera na tržištu nije uspeo i zbog prevelike Google-ove dominacije, kompanija je 2018. godine najavila da će Edge prebaciti na Chromium engine.

Sa Microsoft-ove tačke gledišta to je izgledalo kao logično rešenje, jer prelazak na zaokružen i generalno bolji engine ostavlja programerima više prostora da se bave razvojem nekih jedinstvenih opcija. Uostalom, ideja je bila da, ako ponudi brži i stabilniji Edge, manje korisnika će se odlučiti da pređe na Chrome.

MENJAJU SE VREMENA: Predstavljen okrugli mobilni telefon (FOTO)

MENJAJU SE VREMENA: Predstavljen okrugli mobilni telefon (FOTO)

PRVI NA LISTI: Ovaj mobilni telefon dobio je veoma dobre ocene

PRVI NA LISTI: Ovaj mobilni telefon dobio je veoma dobre ocene

POSLEDNJA REČ TEHNIKE: Dron sa dva propelera i dužim trajanjem baterije (VIDEO)

POSLEDNJA REČ TEHNIKE: Dron sa dva propelera i dužim trajanjem baterije (VIDEO)

Sada je došlo vreme da se najave pretvore u objavu. Microsoft je zvanično predstavio Chromium-zasnovan Edge browser, koji pokreće isti engine kao i Google Chrome. Korisnici koji žele odmah da instaliraju ovaj novi Edge moraće to da urade ručno, jer će automatski update biti dostupan tek od sledeće nedelje.

Novi Edge donosi bolje performanse tokom surfovanja, veću sigurnost i nudi neke nove funkcije, kao što je Internet Explorer mod, za kompatibilnost sa nekim starijim web aplikacijama. Jedna od korisnijih opcija koja je bila najavljivana, Collections, koja prikuplja informacije sa web stranica i organizuje ih u lako deljive dokumente, za sada neće biti dostupna, a Microsoft je potvrdio da će ona biti na raspolaganju za najkasnije dva meseca. Ako ne možete toliko da čekate da probate ovu opciju, možete da je testirate preko Edge beta kanala.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
21 Beograd