fbpx
Skip to main content
siri na ajfonu

Korisnici Ajfona će od sad moći da BIRAJU SIRI! Neće ona automatski više biti 'žensko'

Foto: Profimedia
Korisnicima mobilnih uređaja biće ponuđen izbor različitih glasova kada odabiraju postavke za virtuelnog pomoćnika.

Virtuelna asistentkinja Siri kompanije Apple, ovekovečena u mnogim filmovima i televizijskim serijama, neće više automatski imati ženski glas, objavila je ta kompanija. Kako prenosi CNN, korisnicima mobilnih uređaja biće ponuđen izbor različitih glasova kada odabiraju postavke za virtuelnog pomoćnika.

Apple sada nudi izbor između muškog i ženskog glasa, kao i šest različitih naglasaka, među kojima su i američki, britanski, indijski i irski, ali je na američkom tržištu osnovna postavka ženski glas. Apple je najavio i da će dodati još dva nova glasa u program za Siri.

- Uzbuđeni smo što ćemo dodati dva nova glasa za Siri, za govornike engleskog jezika, i opciju za korisnike Siri da odaberu glas koji žele kad uređuju postavke na uređaju - napisao je Apple u saopštenju.

- To je nastavak dugotrajnog opredeljenja Apple-a za različitost i uključivost, i za proizvode i usluge koje su osmišljenje da bolje odražavaju raznolikost sveta u kojemu živimo - dodaje se u saopštenju.

siri na ajfonu
siri na ajfonu
Foto: Profimedia

Rodni stereotipi u virtuelnim pomoćnicima poput Siri, Amazonove Alekse i Google asistenta dugo su razlog za prigovore. U izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2019. godine upozorava se da glasovni virtuelni pomoćnici podržavaju stavove da je žena podložna, poslušna, pasivna i željna da udovoljava, raspoloživa na pritisak dirke ili na glasovnu zapovest.

Većina virtuelnih asistenata nudi ženski glas kao osnovnu postavku, a korisnici to mogu promeniti.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd