fbpx
Skip to main content
Whatsapp pod lupom

Korisnici su još bezbedniji: Nova opcija na WhatsApp-u otkriva sa kime se stvarno dopisujete!

Foto: Profimedia/ilustracija
Evo kako se koristi!

Nova opcija na WhatsApp-u omogućava da se zaštitite od lažnih informacija uz pomoć funkcije koja nam otkriva da li je neko autor poruke ili ju je neko samo prosledio, a na to će da nam ukazuje obaveštenje iznad poruke.

MOLIMO VAS, BITNO JE: Od danas ovo NIPOŠTO nemojte tražiti na Google-u

Lažne vesti i dezinformacije na WhatsApp-u uzele su toliko maha da su lažne optužbe o trgovini decom i organima dovele do nasilja. Ljudi su dobijali poruke koje su ih obaveštavale o kidnaperima, ali pošto su odmah označene kao "forwarded" nisu ih uzimali u obzir.

WhatsApp
Foto: Profimedia

Iz Fejsbuka je stigla reakcija nadležnih koji su u ključnim dnevnim listovima objavili oglase u kojima pokušavaju da edukuju korisnike aplikacije čiji su vlasnici. Na samoj aplikaciji nalazi se nova opcija i od sada će se pojavljivati mala oznaka iznad poruka koje su prosledili korisnici.

ŠOK ZA MILIONE! Šef Gugla upozorava: Android više neće biti besplatan?! Plaćaju 5 milijardi!

Nova oznaka koja pokazuje da ste poslali poruku olakšaće praćenje razgovora u grupama i među korisnicima i daće vam do znanja da li je vaš prijatelj autor teksta ili neko drugi. Ono što svi korisnici treba da imaju na umu jeste da vode računa i dobro razmisle pre nego pošalju neku poruku.

whatsapp
Foto: Profimedia

Kako su sve poruke zaštićene enkripcijom, WhatsApp ne može da se bori protiv lažnih vesti kao Fejsbuk koji skenira i pregleda sve javne objave u potrazi za sumnjivim sadržajem.

RAT SE NIKAD NE MENJA: Za MEGAŠTREBERE - Uskoro izlazi mod Fallout: New California (VIDEO)

Korisnici će sada moći da označe poruke kao lažne i o tome će biti obavešteni svi koji ih prime. Ono što otežava borbu protiv lažnih informacija jeste zaštita privatnosti i dokazi o verodostojnosti informacija koje se prosleđuju, s toga je na prvom mestu neophodna pažnja primaoca, ali i pošiljaoca poruka. Stručnjaci savetuju da se na sve načine zaštitimo sami i da pazimo kakav sadržaj delimo sa našim prijateljima.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd