Skip to main content
 • Read more Jovica Hronika

  "Rat "kavačkog" i "škaljarskog" klana se vraća u Beograd!" Novi metod u obračunu kriminalaca LEDI KRV U ŽILAMA!

 • Read more FK PSŽ Fudbal

  DONETA JE ODLUKA: Čelnici Francuskog fudbala uvode jednu BITNU novinu! (FOTO)

 • Read more Aleksandar Vučić Kosovo

  VUČIĆEVA OFANZIVA ZA KOSOVO: U nedelju dana sa 4 SVETSKA LIDERA, a u Kini POČASNO MESTO

 • Read more Sergej Lavrov Svet

  Lavrov NE DA Krim: To je GOTOVA STVAR, Zapad je NEMOĆAN po tom pitanju

 • Read more oblak Društvo

  SPREMITE SE! Mračni PEŠČANI OBLAK JURI PREMA SRBIJI, pustinjska oluja VEĆ STIGLA u komšiluk (FOTO)

 • Read more Donald Tramp Svet

  DOBRODOŠLI U TRAMP! Jedno selo će se zvati po predsedniku SAD, a evo koja država mu je ukazala tu veliku čast!

 • Read more Parovi Parovi

  BOLJE DA MILOJKO IZAĐE IZ VILE: Milijana PRIZNALA da ne može više da se suzdrži, ŽELI Požgaja! (VIDEO)

Fejsbuk

LAKO JE I SVI MOGU: Stručnjaci OTKRILI: Ova 2 LAKA KORAKA sigurna su zaštita od hakovanja naloga

Foto: Profimedia
Svima dostpno!

Najbolja zaštita od sajber pretnji je redovno ažuriranje softvera i što složenije lozinke, kaže direktor RATEL-a Vladica Tintor.

On je za RTS rekao da pre 2016. godine oblast informacione bezbednosti uopšte nije bila regulisana, a da je zatim Zakon definisao pravila. Naveo je tri najčešća napada na sajber bezbednost na koje građani treba da obrate pažnju - "fišing", to je kada dobijete mejl od nekoga koji vam se čini poznatim, a domen se razlikuje za jedno slovo, zatim, mejl koji vam zaključa racunar i traži novac da bi se rešio problem. 

U tim slučajevima, rekao je, da ne treba pristajati na bilo kakva plaćanja, jer tako verovatno neće rešiti problem. Kao treći incident, koji je Tintor naveo i na koji građani treba da obrate pažnju su "spamovi" koje svi dobijamo. 

Hakerski napad
Foto: Profimedia

Direktor RATEL-a je kao zaštitu preporučio da se redovno ažuriraju softveri i što složenije lozinke. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u 5.000 internacionalnih kompanija, 46 odsto incidenata koji su se odigrali u protekloj godini bili su prouzrokovani od strane nekog od zaposlenih koji su nenamerno kompromitovali sajber bezbednost svoje kompanije. 

Tintor kaže da po sajber bezbednost postoji pretnja i spolja i iznutra. Prema njegovim rečima, posao Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (CERT) nije da izlazi na teren i rešava probleme, već da radi promociju informativne bezbednosti. 

Tintor kaže da nacionalni CERT ima i međunarodnu komponentu, pošto postoji mogućnost da Srbija bude meta napada, ali i izvor napada. Akt o bezbednosti sadrži 28 mera zaštite uz pomoć kojih se obezbeđuje prevencija od nastanka incidenata, odnosno prevencija i minimizacija štete od incidenata, koji ugrožavaju vršenje nadležnosti i obavljanje delatnosti. Dodao je da svaka kompanija treba da propiše pravila ponašanja. 

Sajber kriminal cveta
Foto: Profimedia/ilustracija

Tintor je rekao da su često zaposleni izvor incidenta i da je poštovanje procedura preventiva da se ne desi incident, a ako se desi, poštovanjem procedure, lakše je otkloniti. "Ovo je još mlada priča i svi treba da izgradimo poverenje. Teško je objasniti banci da neke stvari koje se dešavaju u njoj treba da podeli sa drugima, kako bi se rešio problem", istakao je direktor RATEL-a.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd