fbpx
Skip to main content
Kišobran

LENJI STE DO LUDILA? Ovaj dron nosi kišobran umesto vas! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/ hiti0253
Naučna fantastika, uskoro na ulicama.

Japanu retko kada nedostaje bizarnih, ali i kreatvnih izuma, pogotovo u sferi tehnoloških gedžeta. Ovoga puta predstavili su bespilotni kišobran.

Japanska kompanija Asahi Power Service predstavila je svoj izum i njegov prototip – male bespilotne letelice koje vlasnika brane od kiše. Dronovi koji prate svog vlasnika već su do sada korišćeni u svrhe snimanja atraktivnih selfija (ili bolje rečeno dronija), a ovo je prvi puta da ih vidimo u ovoj primeni.

Pomalo bizarno rešenje tek je u fazi razvoja, a njegovi autori uveravaju zainteresovane buduće kupce da će u finalnom dizajnu rotori koji zuje tik iznad glave biti smešteni u posebne zaštitne kaveze, i da neće biti nikakve opasnosti po zdravlje onoga ko se nalazi ispod ovog bespilotnog kišobrana. U drugom konceptnom snimku se, pak, vide i rotori smešteni iznad površine kišobrana, što se čini kao još sigurnije rešenje.

Prototip letećeg kišobrana sada je težak oko 5 kilograma i ima vreme autonomije od tek 20-ak minuta, ali Free Parasol, kako bi trebalo biti ime finalnog proizvoda, trebalo bi da teži tek 2 kilograma i ima autonomiju od oko sat vremena s jednim punjenjem baterija.

Japanci ovaj proizvod razvijaju već gotovo dve godine, a sada najavljuju kako bi za prodaju trebalo da bude spreman sledeće godine. Cena bi mu trebala biti oko 30 hiljada jena, odnosno nešto više od 230 evra.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd