fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia/ilustracija

LEPO: Ova biblioteka ponudila 1,4 miliona e-knjiga

Foto: Profimedia
Korisno...

19Budući da se u fizičke knjižare uglavnom ne može, Internet arhiva je osnovala National Emergency Library, i korisnicima ponudila 1,4 miliona besplatnih e-knjiga. Biblioteka je namenjena svima onima koji zbog pandemije ne mogu da dođu do novih knjiga, i biće otvorena za korisnike iz celog sveta, i to do 30. juna, ili sve dok bude trajalo vanredno stanje. Zabrinuti eksperti su već pokrenuli pitanje da li se radi o korisnoj akciji, ili pak o piratskom činu koji škodi autorima.

Biblioteka
Foto: Profimedia/ilustracija

Arhiva ili piratski sajt? Pojedini autori su besni

The Emergency Library dolazi kao ekspanzija Open Libraries inicijative, u okviru koje Internet arhiva sarađuje sa bibliotekama na skeniranju i objavljivanju knjiga koje su u njihovom vlasništvu. Već čitavu deceniju korisnici tako mogu da dođu do željenih knjiga, a kreatori ovaj način izdavanja knjiga opisuju kao digitalni ogranak fizičkih biblioteka. Korisnici su do sada morali da se prijave na listu čekanja za omiljenu knjigu, slično kao u običnim bibliotekama, da bi knjige sada postale dostupne svima u isto vreme, a zbog pandemije korinavirusa, i učenika koji u isto vreme traže materijale za online časove.

NOVINA: Fejsbuk planira AR naočare (VIDEO)

NOVINA: Fejsbuk planira AR naočare (VIDEO)

IMAJU PROBLEM: Evo kako se Viber bori protiv lažnih vesti

IMAJU PROBLEM: Evo kako se Viber bori protiv lažnih vesti

DEŠAVA SE: Slučajno otkrivena cena Plejstejšn 5 konzole

DEŠAVA SE: Slučajno otkrivena cena Plejstejšn 5 konzole

Upravo je ova promena naišla na osudu pojedinih autora, koji su Internet arhivu nazvali „piratskim sajtom“ koji krši prava autora, te knjige bez dozvole poklanja čitavom svetu. Korisnici ipak i dalje mogu da naprave nalog na sajtu Internet arhive, i to besplatno, i pozajme do 10 knjiga odjednom. Rok za „vraćanje“ je obično 14 dana, ali su u uslovima pandemije ukinute sve liste čekanja tako da čitalac istu knjigu može da pozajmi odmah.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd