Skip to main content
Jutjub

LOŠE VESTI SA JUTJUBA! Gasi se najpoznatija stranica za skidanje pesama

Foto: Profimedia
Veliki udarac!

Navike ilegalnog skidanje pesama tokom godina su se promenile te su milioni ljudi, umesto torrenta i brojnih piratskih stranica, pesme počeli da skidaju direktno sa YouTube-a, a diskografi ovakav način piratstva, tzv. stream ripping smatraju opasnijim od klasičnih piratskih stranica za (ilegalno) skidanje pesama.

Na YouTube-u, naravno, ne postoji opcija skidanja pesama iz videozapisa jer se na taj način krše, ne samo pravila ovog Gugleovog servisa, već i autorska prava izvođača, već su na internetu dostupne stranice koje omogućuju jednostavno konvertiranje video zapisa sa YouTube-a u MP3 format.

Samo ZAKERBERGA niste mogli da BLOKIRATE NA FEJSBUKU - a sada NE možete ni OVU OSOBU! Evo i ZAŠTO!

Najpoznatija takva stranica je YouTube-MP3 – još prošle godine grupe za autorska prava predvođenje RIAA-om podigle su tužbu protiv ove stranice zbog kršenja autorskih prava i Digital Millennium Copyright Act zakona (DMCA), a upravljajući ovom stranicom Philip Matesanz zaradio je veliki novac.

Ova EKSTERNA BATERIJA za pametne telefone može da stane u novčanik, poput kreditne kartice! (FOTO)

Skidanje, odnosno konvertovanje pesama bilo je u potpunosti besplatno, ali zahvaljujući milionima dnevnih korisnika, zarađivao je od reklama postavljenih na stranici.

Pod pritiskom diskografa i tužbe koje je podignuta protiv stranice, vlasnik YouTube-MP3 stranice privatnom nagodbom dogovorio se s organizacijom za zaštitu autorskih pravadiskografa RIAA – osim što će platiti odštetu (cifra nije poznata), ugasiće stranicu, odnosno njenu domeni predati RIAA-i.

JuTjub
Foto: Profimedia

Takođe, ovom se nagodbom zabranjuje “dizajn, razvoj i upravljanje tehnologijama ili servisima povezanim sa stream rippingom”, kako bi se Matesanza sprečilo da, nakon gašenja svoje stranice, pokrene sličnu piratsku stranicu i na isti način počne zarađivati kršenjem autorskih prava.

Njegova stranica trenutno je još online, ali za pretpostaviti je da će se uskoro ugasiti – ovo je velika pobeda za organizacije za zaštitu autorskih prava te možemo pretpostaviti da slične tužbe očekuju i druge slične stranice.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
18 Beograd