fbpx
Skip to main content
Intel logo

Malvere u slike pa u arhivu

Foto: Profimedia
Intel i mikrosoft imaju strava ideju...

Microsoft i Intel osmislili su novi pristup klasifikaciji malvera, a u pitanju je projekat koji je poneo ime STAMINA (Static Malware-as-Image Network Analysis).

Microsoft kancelarije u Nemačkoj
Foto: Profimedia

Vizualno učenje je brže

Amazon vodi borbu za kosmički prostor

Amazon vodi borbu za kosmički prostor

Kina ima nove kosmičke ambicije

Kina ima nove kosmičke ambicije

Twitch radi na novim "rijaliti" formatima

Twitch radi na novim "rijaliti" formatima

Radi se o tome da se maliciozni kod pretvara u slike, kako bi deep learning algoritmi mogli brže da uče o malveru. Tako se kod pretvara u nizove piksela koji formiraju slike čija veličina zavisi od veličine fajla iz kojeg su nastale. Obučena neuralna mreža potom analizira novodobijene slike, i utvrđuje koji je deo u okviru konvertovanog fajla maliciozan. Sistem je treniran uz pomoć velike količine podataka koju je Microsoft sakupio iz Windows Defender instalacija, a STAMINA se već pokazala kao efektna, iako postoje određeni problemi kada su u pitanju slike nastale iz velikih fajlova.

Većina sistema za detekciju malvera se oslanja na ekstrakciju binarnih otisaka u okviru nekog malvera, ali je takav sistem prilično nepraktičan. Pretvaranje malicioznih fajlova u slike moglo bi da ubrza proces, te dovede do stvaranja sistema kojima ne bi mogao da promakne ni jedan maliciozni momenat.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd