fbpx
Skip to main content
zemlja

Naučnici iz Australije tvrde: U središtu Zemlje nalazi se nešto misteriozno!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ideja vredna romana Džulsa Vernea: u samom središtu našeg planeta nalazi se misteriozni deo!

Predstavili su je istraživači s Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) koji tvrde da Zemlja ima još jedno, "najdublje unutrašnje jezgro".

Vodeća autorica studije, dr Džoni Stefenson, kaže da je ovaj novi sloj teško promatrati, ali njegova različita svojstva mogu ukazivati na nepoznati, dramatični događaj u istoriji Zemlje.

"Pronašli smo dokaze koji mogu ukazivati na promenu u strukturi gvožđa, što sugeriše možda dva odvojena događaja hlađenja u istoriji Zemlje", rekla je Stefenson.

"Pojedinosti ovog velikog događaja još uvek su pomalo tajnovite, ali dodali smo još jedan deo slagalice kada je reč o našem znanju o unutarnjem jezgru Zemlje."

zemlja
Foto: Profimedia/ilustracija

Stefenson je dodala da nam istraživanje strukture unutarnjeg jezgra može pomoći da razumemo više o Zemljinoj istoriji i evoluciji.

"Tradicionalno su nas učili da Zemlja ima četiri glavna sloja: koru, plašt, spojašnje i unutrašnje jezgro. Ideja o još jednom, zasebnom sloju predložena je pre nekoliko decenija, ali podaci su bili vrlo nejasni."

No, kako navodi, oni su 'otpetljali' podatke, koristeći izrazito pametni algoritam pretraživanja hiljade modela unutarnjeg jezgra.

"Ovo je vrlo uzbudljivo - i moglo bi značiti da moramo obnoviti udžbenike!"

U najmanju ruku, Verneovom slavnom romanu možda će trebati nekoliko dodatnih stranica.

Istraživanje je objavljeno u Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd