fbpx
Skip to main content
Prvi Epl računar

NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE! Prvi Epl računar izašao je pre 45. godina, a izgledao je ovako! (FOTO)

Foto: Profimedia
Apple su 1. aprila 1976. godine osnovali Steve Jobs, Steve Wozniak (i tehnički Ronald Wayne). Prvi proizvod Apple I, bio je kultni prvi računar kompanije, koji i dalje dobija veliku potražnju kao kolekcionarski primerak. Skoro pola veka kasnije, Apple je najveća kompanija na svetu.

Nedavno je taj računar na eBay prodat po ceni od 1,5 miliona dolara. Ove godine je i 45. godina od kada je napravljen Apple kompjuter, a toj proslavi pridružio se i CEO Tim Cook, koji je godišnjicu podelio sa Apple obožavaocima širom sveta objavom na Twitter-u:

"Dok Apple danas slavi 45 godina, podsećam se Steve-ovih reči od pre mnogo godina: Do sada je to bilo neverovatno putovanje, a mi smo ga tek započeli. Hvala svakom članu naše Apple porodice na svemu što ste učinili da obogatite živote. Ovo je za sledećih 45 godina i više!"

Apple će nastaviti sa objavljivanjem niza istorijskih proizvoda u kolekcionarske svrhe, uključujući Mac računare, kao i iPod, iPhone, iPad i Apple Watch.

Prvi Epl računar
prvi Epl računar
Foto: Profimedia

U međuvremenu, danas je Apple poslovanje od 2 milijarde dolara sa bazom od više od 1,6 milijardi uređaja, uključujući preko milijardu iPhone-a.

U avgustu 2018. godine Apple je postao prva javna američka kompanija čija je vrednost procenjena na preko 1 milijardu američkih dolara. 19. avgusta 2020. Apple je postao prva američka kompanija koja je dostigla prekretnicu sa tržišnom vrednošću od 2 milijarde dolara. Kompanija zapošljava preko 147.000 stalno zaposlenih i održava svetsku mrežu od preko 500 maloprodajnih objekata u 24 zemlje.

prvi Epl računar
prvi Epl računar
Foto: Profimedia

prvi Epl računar
prvi Epl računar
Foto: Profimedia

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd