fbpx
Skip to main content
Audio kasete

NE, NIJE VEST IZ 20. VEKA: Nedostatak repromaterijala odlaže proizvodnju audio kaseta

Foto: Profimedia
Vraćaju se u velikom stilu.

Iako izgleda kao da se radi o vesti recikliranoj iz prošlog veka, u pitanju je aktuelna stvar. Svet se suočava sa nedostatkom materijala za izradu audio kaseta jer se kompanija koja proizvodi ključne sastojke već neko vreme renovira.

BESPLATNI WI FI DONOSI BROJNE PRETNJE: Evo kako da ga koristite na BEZBEDAN način!

BESPLATNI WI FI DONOSI BROJNE PRETNJE: Evo kako da ga koristite na BEZBEDAN način!

Baš kada su audio kasete počele „da se vraćaju“, nedostatak gama ferric oxide-a usporava proizvodnju. National Audio Company (NAC), najveći proizvošač audio kaseta u SAD-u, poslao je pismo svojim klijentima u kojima objašnjava da zbog nedostatka repromaterijala nije u stanju da pošalje ugovorene količine kaseta u dogovorenom vremenskom roku.

To postaje sve veći problem, jer prodaja audio kaseta, iz godine u godinu ima ogromnu stopu rasta. Tokom 2016. godine rast je iznosio ogromnih 74 procenta, a prošle godine je prodaja porasla za dodatnih 23 odsto. U apsolutnim brojkama, tokom 2018. godine prodato je 219.000, a 2015. 74.000 audio kaseta.

Ispostavilo se da samo jedna kompanija na svetu rafiniše gamma ferric oxide, jedan od neizostavnih elemenata u izradi magnetskih traka za snimanje. Da bi ispunio trenutne obaveze, NAC-u je potrebno 50 tona ovog repromaterijala.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd