Skip to main content
Robot

Nećete verovati šta sve Gugl radi da bi RASKRINKAO BOTOVE!

Foto: Profimedia
Ovaj filter je gotovo nemoguće proći!

Gugl se ozbiljno postarao da botovi ne mogu da se predstavljaju kao ljudi.

Za početak, izmislio je potpuno novu virtualnu mašinu - simulirani kompjuter unutar kompjutera - samo da se bavi ovim boksom. Ta virtualna mašina koristi poseban Guglov jezik, koji je onda enkriptovan, dva puta. Ali ovo nije obična enkripcija. Normalno, kada nešto zaštitite šifrom, možete da koristite ključ da tu istu stvar dekodirate. Gugl je izmislio jezik koji se dekodira ključem koji se menja procesom kojim se čita taj jezik, a i sam jezik se menja dok je čitan.

Kompanija kombinuje taj ključ sa web adresom koju posećujete, tako da CAPTCHA sa jednog sajta ne može da se koristi na drugom.

Bezbednost se dalje kombinuje sa "otiscima" vašeg brauzera i hvata mikroskopske varijacije u vašem kompjuteru koje bot ne bi mogao da iskopira.

Google sedište u Londonu
Foto: Profimedia

Sve ovo se radi kako bi ljudi što teže shvatili šta Gugl pokušava da uradi. Zapravo, potrebno je napisati posebne alate kako biste sve analizirali.

HVALA TI FEJSBUČE: Nova OPCIJA oduševila milione korisnika: Ovo smo čekali godinama

HVALA TI FEJSBUČE: Nova OPCIJA oduševila milione korisnika: Ovo smo čekali godinama

Na našu sreću, neko je to uradio. Podaci pokazuju da ti mali boksovi za čekiranje snimaju i analiziraju veliku količinu podataka uključujući vremensku zonu kompjutera, vreme, IP adresu, približnu lokaciju, veličinu i rezoluciju ekrana, brauzer koji koristite, plaginove koje koristite, koliko je vremena bilo potrebno da se stranica prikaže, koliko puta ste pritisnuli neki taster na tastaturi, koliko puta ste kliknuli mišem, i mnoge druge stvari. Na samom kraju, naizgled prosti boksevi za čekiranje kombinuju sve ove podatke sa njihovim znanjem o osobi koja koristi kompjuter.

Google Data Centar
Foto: Profimedia/ilustracija

Skoro svako na internetu koristi nešto što je Gugl napravio - pretragu, mejl, oglase, mape - a kao što verovatno znate, Gugl prati gotovo sve što radite. Kada kliknete na taj boks, Gugl proverava vašu istoriju surfovanja kako bi procenio da li izgleda ubedljivo ljudski. Ovo je lako, jer kompanija redovno posmatra ponašanje milijardi ljudi. Kako tačno proverava sve ove informacije još nije poznato, ali smatra se da je u pitanju mašinsko učenje (AI) na Guglovim privatnim serverima, a to je prilično nemoguće preslikati ako ste autsajder.

Ali, zašto je botu toliko teško da sve ovo replicira? Zato što je u pitanju presmešna količina nepredvidivog ljudskog ponašanja koju je potrebno simulirati. Najgore od svega po bota, ovo ponašanje se redovno menja i nemoguće ga je predvideti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd