fbpx
Skip to main content
Netflix

Netfliks je "ubio" završnu špicu

Foto: Profimedia
Zanimljivo...

Iskustvo gledanja filmova, te drugih programa na streaming servisima, sve više podseća na pokretnu traku koja pred oči gledalaca konstantno gura sadržaje za koje proceni da su zainteresovani. Tako više nema vremena za završnu špicu i spisak imena onih koji su doprineli nekom sadržaju.

Netflix
Netflix
Foto: Profimedia

Zbogom, špico završna!

ANDROID 11 donosi VELIKE novosti u Google Play Store, a ovo su NOVE FUNKCIJE koje vas očekuju

ANDROID 11 donosi VELIKE novosti u Google Play Store, a ovo su NOVE FUNKCIJE koje vas očekuju

Ipak se krađa podataka ne isplati

Ipak se krađa podataka ne isplati

Uskoro će lansirati helikopter za istraživanje Marsa

Uskoro će lansirati helikopter za istraživanje Marsa

Završne špice, istina, nisu zabavne, ali su važan deo iskustva gledanja filmova, i vreme koje gledaoci koriste da apsorbuju i obrade ono što su videli. Tu je i muzički deo, koji često zaokružuje iskustvo, i spisak svih onih imena (ne samo poznatih) koja su ni od čega napravili nešto što može da se gleda. Funkcija završne špice promenila se sa streaming servisima, budući da se sa jednog brzo prelazi na drugi sadržaj.

Nakon nekoliko sekundi, obično pošto prođe ime reditelja, deo ekrana sa završnom špicom se smanji na površinu koja je tek nešto veća od poštanske marke, dok ostatak ekrana zauzima reklama za onaj sadržaj koji se preporučuje kao sledeći za gledanje. Neki korisnici su već pokrenuli peticiju da se na Netflix-u dozvoli završna špica bez prekidanja, budući da je sve više onih kojima nedostaje taj krajnji zaključak, i sređivanje utisaka i emocija koje bi uskoro moglo potpuno da nestane.

Jasno je da je streaming servisima u interesu da špica traje što kraće, te da se pažnja gledalaca odmah pomeri ka novom iskustvu, a kako bi bindžovanje teklo neometano. To bi na kraju moglo da promeni i položaj filmskih radnika, te odnos prema umetnosti uopšte, ali i soundtrack-u, budući da je muzika iz završne špice sve do sada bila važan deo gledalačkog iskustva.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd