fbpx
Skip to main content
hakeri

Neverovatan slučaj da ransomver zarobi CELO SELO

Foto: Profimedia
Interesantno...

Maliciozni tim NetWalker počeo je nedavno ransomware napad na jedno selo u Austriji. U pitanju je mestašce Weiz, a napad je uticao na sve kompjuterske sisteme, te su tokom akcije procureli i neki vitalni podaci.

Sajber kriminal cveta
Foto: Profimedia/ilustracija

Selo kao žrtva ransomware-a

Prema onome što tvrde bezbednosni eksperti napadači su uspeli da provale u javnu mrežu preko phishing mejlova čija je sadržina bila u vezi sa krizom do koje je došlo zbog pandemije korisnavirusa. U naslovu mejla stajalo je samo “information about the coronavirus,” što je bilo dovoljno da žrtve otvore poruku i kliknu na maliciozni link.

Pre svih su ciljani zaposleni u javnim ustanovama, a napad pripada porodici relativno nove ransomware familije, koja se širi preko VBScripts. Ukoliko napad počne kako je planirano, malver se širi kroz celu Windows mrežu na koju je povezan pogođeni uređaj, te enkriptuje fajlove i briše backup.

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Prodavali štit od 5G mreže, a slali USB drive od 128 MB

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Epic gejm stor poklanja još jednu odličnu video igru

Weiz je malo mesto, ali se smatra ekonomskim centrom regiona Oststeiermark. Velike kompanije kao što su Magna, Strobl Construction i Lieb-Bau-Weiz izabrale su ovo mesto za svoje pogone za proizvodnju, zbog čega se sumnja da napadi nisu nasumični već da imaju jasno utvrđen cilj. Netwalker Group je i ranije planirao ovakve napade, u okviru kojih je ciljao bolnice i druge medicinske centre širom sveta, a za sada se veruje da je osnovni cilj napada finansijska dobit.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
24 Beograd