fbpx
Skip to main content
šifra

NEVEROVATNO PROST NAČIN: Evo kako se OTKRIVAJU ŠIFRE na telefonima

Foto: Youtube printscreen/GSM-ABC
Jako jednostavno...

Način na koji držite svoj mobilni dok ga koristite mogao bi hakerima omogućiti da vam ukradu lozinke i PIN-ove, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Njukaslu. 

Njihovo istraživanje analiziralo je pokrete telefona dok se koristi tastatura i otkrili su kako su u 70 posto slučajeva pogodili četvorokarakterni PIN iz prve, dok su iz pet pokušaja bili tačni u 100 posto slučajeva. 

Ovo je problem kojeg su svesne i tehnološke kompanije, ali rešenje mu još nisu našli. Marjam Mernežad kaže kako je većina telefona, tableta i drugih nosivih uređaja opremljena raznim senzorima. 

ISTORIJSKI 11. APRIL 2017. GODINE: Od danas više NE POSTOJI Windows...

HTC mobilni telefon
Foto: Profimedia

- Ali kako aplikacije i stranice ne traže dopuštenje za pristup većini njih, zloćudni programi mogu prisluškivati vaše senzore - kaže Mernežad. Naučnici sugerišu da je problem i u tome što brojne senzore koriste tržišni rivali. Na nekim browserima otkrili su da, ako se otvori stranica sa zloćudnim kodom, a potom neka druga, da se mogu pratiti svi uneseni detalji. Još gore po korisnike, ako se stranice ne zatvore potpuno, korisnik se može špijunirati i dok je telefon zaključan. 

- Ljudi su puno više bili zabrinuti zbog kamere i GPS-a nego zbog ovih tihih senzora - kažu stručnjaci koji su otkrili 25 različitih senzora koji se standardno nalaze u telefonima. U istraživanju su tako otkrili i da sve što radimo - od kliktanja, skrolovanja, držanja telefona  - vodi do jedinstvenog načina korišćenja telefona. Tako su i na poznatoj stranici mogli pogoditi na kojem delu stranice je korisnik tipkao iz načina na koji je telefon nagnut, piše BBC.

PLATIO JE PATIKE 87.000 DINARA, DOBIO PAPUČE: Nemojte da vas zavara internet prodaja na OVOM sajtu

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd