fbpx
Skip to main content
Mars

Niče "marsovski" grad u pustinji

Foto: Profimedia/ilustracija
Lepo...

Dubai je već poznat kao mesto koje podržava inovacije, a to što se nalazi usred pustinje ostavlja dovoljno prostora za eksperimentisanje. Tako se napravilo prostora i za možda najneobičniji arhitektonski projekat do sada, a nacrti podsećaju na plan za snimanje nekog naučno-fantastičnog filma.

Mars
Mars
Foto: Profimedia

Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su 2017. godine da planiraju da kolonizuju Mars u narednih sto godina, pa arhitekte već razmišljaju o budućim marsovskim gradovima. Jedan bi uskoro mogao da se nađe u pustinji nadomak Dubaija, te da ponese ime Mars Science City. Planirano je da se raširi na 176 hiljada kvadratnih metara, što je oko 30 prosečnih fudbalskih igrališta, a za izgradnju je izdvojeno 135 miliona dolara.

Samsung napravio aplikaciju za pranju ruku u okviru Galaxy pametnih satova

Samsung napravio aplikaciju za pranju ruku u okviru Galaxy pametnih satova

Maliciozna aplikacija ugrožava milione android korisnika

Maliciozna aplikacija ugrožava milione android korisnika

Gugl uklonio aplikaciju "Remove Chinese Apps"

Gugl uklonio aplikaciju "Remove Chinese Apps"

Grad je zamišljen kao centar koji će poslužiti za razvijanje tehnologije koja je potrebna za kolonizovanje Crvene planete, a od arhitekata iz Bjarke Ingels Group je zatraženo da projektuju prototip grada koji bi mogao da se izgradi na Marsu, i da ga potom prilagode uslovima gradnje u zemaljskoj pustinji. Prvo su se fokusirali na to da prostor učine pogodnim za život, a u okruženju koje život ne podržava, budući da Mars ima tanku atmosferu, tako da nema zaštite od štetne radijacije, te niske temperature koje idu do -63 stepena Celzijusove skale.

Neke druge lokacije na Zemlji već su služile za podražavanje uslova na drugim planetama, poput stanice Concordia na Antarktiku, te pustinje Mohave u Kaliforniji u kojoj su testirani roveri koji su dizajnirani za put na Mars. Za slične eksperimente uskoro bi mogao da posluži i Mars Science City u Arabijskoj pustinji nadomak Dubaija, koji bi mogao da motiviše i naredne generacije i tako ih pogura na put ka Marsu.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd