fbpx
Skip to main content
Google Chrome

NOVA FUNKCIJA GOOGLE CHROMA: Nećete morati ništa da uradite, ali će vam surfovanje na Internetu biti mnogo BEZBEDNIJE!

Foto: Profimedia
Google Chrome će uskoro sve internet adrese otkucane u adresnoj liniji prebacivati na bezbedniji HTTPS protokol

Najpopularniji internet pregledač na svetu Google Chrome, osim što rešava problem prevelikog korišćenja memorije, uvodi još jedno rešenje koje će značajno doprineti bezbednosti korisnika.

Od prve sledeće stabilne verzije, Chrome će sve internet adrese otkucane u adresnoj traci tog internet pregledača automatski prebacivati na HTTPS kao podrazumevani protokol.

Prosečni korisnici retko kada, ispred osnovne veb adrese, unose "http://" ili "https://". Chrome je do sada obično sam "birao" HTTP kao podrazumevani protokol, budući da veći deo veba nije podržavao HTTPS.

Google Chrome
google chrome
Foto: Profimedia

Međutim, od naredne verzije, Chrome će automatski postavljati HTTPS, kada korisnik unese osnovni odresu veb sajta.

Nova funkcija se još uvek testira, a korisnicima bi trebalo da bude dostupna sa ažuriranjem na verziju 90, čija objava je planirana za 13. april. Adrese onih sajtova koji još uvek ne podržavaju HTTPS protokol, Chrome će se automatski vratiti na HTTP.

Uvodeći automatsko prebacivanje na novi protokol, Google Chrome će ubrzati učitavanje sajtova koji podržavaju HTTPS, i moći da odbrani korisnike od napadača koji pokušavaju da presretnu njihov nešifrovani veb saobraćaj.

SD vesti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd