fbpx
Skip to main content
mekbuk

Novi MacBook-ovi sa Apple M2 čipom već u 2021.

Foto: Profimedia
Iako je Apple-ov najnoviji M1 MacBook Pro star manje od šest meseci, kompanija očigledno radi na sledećoj generaciji laptopa, kojeg će pokretati M2 čip, navodi se u izveštaju.

Ovaj novi čip će navodno proizvesti tajvanska firma TSMC, a zasnovan na 4-nanometarskom procesu. Aktuelni M1 čip je napravljen na procesnoj tehnologiji 5nm i ima 16 milijardi tranzistora, što je najviše što je Apple ikada stavio u čip.

Pakovanje više tranzistora u delić silicijuma značilo bi dodavanje veće snage, pa bi prelazak iz 5nm u 4nm proces trebalo da rezultira značajnim povećanjem performansi. Prema DigiTimes-u, proizvodnja procesnog čipa od 4nm dolazi ranije nego što je bilo očekivano, jer je po pređašnjem planu kompanije izlazak tog čipa na tržište bio 2022. godine. Poboljšanje performansi M1 bi bilo sjajno, pogotovo jer je M1 u trenutnom MacBook Pro i MacBook Air apsolutno oduševio očekivanja i konkurenciju.

mekbuk
mekbuk
Foto: Profimedia

Nažalost, M2 verovatno neće biti u predstojećim redizajniranim iMac-ovima koji se očekuju ovog proleća. Umesto toga, očekuje se da će novi iMac-ovi koristiti desktop verziju M1 čipa za koju se očekuje da će nadmašiti i M1 MacBook i Mac Mini.

Novi iMac-ovi se očekuje da budu objavljeni na događaju u aprilu,, ali ne očekujte da ćete tamo videti M2 čip ili nove Macbook-ove. Verovatno ćete za tako nešto morati da sačekate jesenji događaj kompanije

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd