Skip to main content
Mobilni telefon

ODLAZE IZ EVROPSKE UNIJE? Ove stranice Gugla će biti PRAZNE

Foto: Profimedia
Sukob traje duže vreme.

Google je pokazao kako bi njihov pretraživač mogao da izgleda ako usvoje Direktivu o autorskim pravima u EU. Evropska unija želi da zaštiti sve stvaraoce, umetnike i novinare i ne želi da Google, Facebook i druge velike kompanije ostvare prihode prenošenjem sadržaja iz medija bez plaćanja određenog iznosa ovim medijima i novinarima.

OVAKAV NISTE VIDELI! Ovaj telefon ima dodatak koji je potreban vojnicima i(li) manijacima! (VIDEO)

Google News je zasnovan na principu objavljivanja najuzbudljivijih vesti iz brojnih medija - korisnici vide naslov i izvor vesti i ako žele da čitaju, moraju da kliknu na link koji će ih odvesti na stranicu na kojoj je taj članak objavljen. Isto tako, informacije obične upotrebe prikazuju veze do članaka različitih medija - izdavači ne zarađuju ništa od prikazivanja svojih veza do Google-a (ali im donose promet), dok Google generiše prihod od oglasa koji se pojavljuju pored rezultata pretrage. 

d
Foto: Profimedia

Velikim izdavačima i medijima, ovaj način prenošenja njihovih vesti ne odgovara ioni smatraju da su Google i internetske kompanije razvile profitabilan poslovni model iskorišćavajući njihov sadržaj. Slične pritužbe imali su i ranije izdavači u Španiji i Nemačkoj - Google je reagovao tako što je ugasio servis za prikazivanje vesti u Španiji, dok je u Nemačkoj omogućio izdavačima da povuku članke sa News-a, a u obe zemlje pretraga na web stranicama čiji sadržaj nije bio na Google-u dramatično je opao. 

Google upozorava da bi to moglo da se dogodi medijskim kompanijama ako bi primena kontroverznog akta 11 Direktive o autorskim pravima i tzv. porez na veze, koje bi kompanije kao što je Google morale da plate za prikazivanje sadržaja, tj. naslova, slika i slično na njihovim stranicama.

Manji izdavači su bili u mogućnosti da odgovore na trenutni model jer im omogućava da postanu dostupni velikom broju korisnika, zahvaljujući Google News i drugim sličnim uslugama, i žele da njihov sadržaj nastavi da se prikazuje na Google Newsu kao i ranije i spremni su da se odreknu poreza na linkove koje bi trebalo da plaća Google, prenosi zimo.dnevnik.hr. 

Gugl
Foto: Profimedia

Poznata kompanija je sproval eksperiment o potencijalnom uticaju Direktive o autorskim pravima, tj. kako bi to moglo da izgleda kao stranica sa rezultatima pretrage ako je član 11 zaista stupio na snagu, a rezultati tog eksperimenta su objavljeni na Search engine land stranici. Stranice će izgledati kao prazne ploče na kojima nema gotovo nikakvih informacija, ili može samo da prikaže link ka izdavaču (npr. The Telegraph), ali ne i novinske vesti i slike objavljene sa vestima, tako da ako niko nije kliknuo na link niko neće znati o čemu je reč. 

Takođe, kompanije su najavile da postoji mogućnost da, ako EU ne promeni kontroverzni član 11 Direktive o autorskim pravima, može čak i da ugasi servis Google News u EU, čime bi svi bili na gubitku - izdavači, novinari i korisnici.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd