Skip to main content
dimije

OPASNOST NA CHROME-u: Korisnici OPREZ ako koriste OVAJ BRAUZER - brzo proverite

Foto: Profimedia
Gugl ispituje!

Kompanija Google trenutno razmatra nove API varijante koje su namenjene Chrome ekstenzijama, a nakon što su developeri ekstenzija ukazali na to da prethodno napravljene promene utiču na funkcionisanje blokatora sadržaja.

Odluka o ažuriranju je usledila nakon reakcija javnosti, te nekoliko pretnji tužbama koje bi ozbiljno uticale na poslovanje kompanije, prenosi PC Press.

VAŠE PRETRAGE NA GUGLU ĆE POSTATI JAVNE!? Internet gigant doneo VAŽNU odluku, a tiče se svih korisnika

VAŠE PRETRAGE NA GUGLU ĆE POSTATI JAVNE!? Internet gigant doneo VAŽNU odluku, a tiče se svih korisnika

API koji je trenutno funkcioniše u okviru Chrome ekstenzija - Manifest V2 - predstavljen je još 2012. godine, te je od tada Chrome često bio žrtva malicioznih aplikacija. Manifest V3, koji je još uvek u fazi razvoja, bi trebalo da smanji ranjivost u odnosu na maliciozne ekstenzije, ali i da poboljša funkcionalnost pretraživača, te donese nove funkcije. Jedna od najavljenih promena je i novi declarativeNetRequest API, koji je dizajniran da zameni webRequest API koji trenutno koriste mnoge ekstenzije, uključujući i AdBlock Plus i uBlock Origin.

Chrome
Foto: Chrome printscreen

Nakon ove promene ekstenzije više ne bi imale autonomiju u filtriranju sadržaja, već bi samo obezbeđivale liste sadržaja koje bi trebalo filtrirati, da bi Chrome nakon toga dalje odlučivao o sadržajima koji će biti blokirani.

U kompaniji tvrde da bi nova funkcija značajno ubrzala rad Chrome pretraživača, ali eksperti ističu da su ad blocker-i dovoljno efikasni, te da ne ugrožavaju funkcionalnost pretraživača. Nakon brojnih pritužbi, iz kompanije Google je stiglo obaveštenje da promene nisu definitivne, te da se radi samo o razvojnoj fazi. Na novom declarativeNetRequest API se još uvek radi, tako da konačna verzija još uvek nije poznata, a samim tim ni njen uticaj na blokatore sadržaja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd