fbpx
Skip to main content
Cyber Sigurnost

UPOZORENJE: Ukoliko OVO imate u vašoj LOZINKI - HITNO JE PROMENITE

Foto: Profimedia/ilustracija
Saznajte kako...

Ako vas vaši uređaji upozoravaju da biste trebali da instalirate menadžera lozinki ili promeniti vaše lozinke kako biste osigurali dragocene tajne iza čuvene reči "password"? Kako je sigurnost uvek na prvom mestu, donosimo vam jednostavan vodič zaštite svih vaših lozinki.

Žena kuca šifru
Foto: Profimedia

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC), čiji je zadatak da brani britansku internet infrastrukturu, u svom izveštaju donosi neke od načina kako zaštititi lozinke.

Na osnovu informacija koje su prvi put objavljene u aprilu, NCSC je otkrio koje su to lozinke zbog kojih ste izloženi najvećem riziku od napada hakera. To uključuje popularna imena ("Ashley i Michael"), izmišljene likove (Supermen i Naruto) i fudbalske timove Premijer lige ("Liverpool i Chelsea"). Ako je vaša lozinka na tom popisu, trebali biste je odmah promeniti.

Kako mogu saznati je li moja lozinka ugrožena?

Koristan resurs u ovom slučaju je sigurnosna web stranica "haveibeenpwned.com". Jednostavno upišite svoju e-mail adresu i stranica će vam reći da li je povezana s bilo kakvim poznatim kršenjima podataka.

Da li trebam koristiti upravitelja lozinkama?

Daleko najsigurniji način zaštite vaših naloga je pomoću upravitelja lozinki. Svi moderni pretraživači čuvaju će vaše lozinke ukoliko im to dozvolite. Ako želite nešto malo moćnije, možete isprobati aplikacije "1Password ili LastPass" koje su besplatne.

TEHNOLOGIJA I RELIGIJA: Vatikan predstavio pametnu brojanicu (VIDEO)

TEHNOLOGIJA I RELIGIJA: Vatikan predstavio pametnu brojanicu (VIDEO)

BRUTALNO! Sajtovi koji koriste ovu komponentu će NESTATI

BRUTALNO! Sajtovi koji koriste ovu komponentu će NESTATI

ODJAVLJUJEM SE! Elon Mask napustio Tviter - shvatio da je OVA društvena mreža BOLJA!

ODJAVLJUJEM SE! Elon Mask napustio Tviter - shvatio da je OVA društvena mreža BOLJA!

Da li treba koristiti istu lozinku više puta?

Najopasnija stvar koju tipični korisnik može učiniti putem interneta je ponovno koristiti istu lozinku. Problem nije u tome što ljudi ne mogu kreirati dobru lozinku. To je zbog toga što se niko ne može setiti stotina lozinki koje su im potrebne u modernom životu, pa je neminovno da ponovo koriste iste. Pokušajte to da izbegavate.

Kako mogu biti siguran da je moja lozinka zaista sigurna?

Možete svoj račun dodatno osigurati instaliranjem "Authyja" i omogućavanjem dvofaktorske provere identiteta ili prijavljivanjem za besplatan nadzor kršenja pravila na "Have I Been Pwned".

Međutim, najsigurniji način da prestanu vaše brige jeste odabir jake lozinke koju nećete zaboraviti.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd