fbpx
Skip to main content
Gmail

OPREZ! Čuvajte se GMail PREVARE, hakovan veliki broj naloga

Foto: Profimedia/ilustracija
Hakeri napadaju.

Krađa podataka na prevaru tzv. "fišing" metodom, dogodila se 4. maja, što je Gugl kao kompaniju koja pruža ovaj servis, primoralo da onemogući takozvane "oštećene naloge" s kojih je napad pokrenut.

Poput svih praksi fišinga, napad je izveden slanjem mejl poruke korisnicima Dži mail servisa, u kojima se napadač pretvarao da je neko koga bi oni mogli da poznaju. Međutim, za razliku od drugih fišing napada, ovaj mejl je, zapravo bila lažna pozivnica na zajedničko uređivanje Gugl dokumenata.

OBJAVLJENE PRVE FOTOGRAFIJE: Pežo 308 za 2018. NOV MOTOR I OSMOBRZINSKI MENJAČ (VIDEO)

- Klikom na link za pomenute Gugl dokumente, korisnici su odvedeni na stranicu koja ih je preusmerila na lažni "Google.com", a zatim im je zatražena dozvola za pokretanje aplikacije koju je napadač kreirao da bi dobio pristup dži mejl nalogu i Gugl servisima, koji se automatski omogućavaju. Na ovaj način omogućen je neometan pristup mejl porukama oštećenih korisnika i njihovim kontaktima - prenela je agencija Sinhua.

Ilustracija
Foto: Profimedia/ilustracija

ANA JE ŠAMPION SVETA: Nećete verovati od KOGA je dobila najveću PODRŠKU (FOTO)

Pored toga, kako se navodi, aplikacija je slala mejlove u ime korisnika drugim metama. Ovo hakovanje je uspešno, jer deluje bez obzira na to da li je korisnik promenio šifru ili ima aktiviranu dvostruku proveru identiteta.

Gugl je izdao saopštenje u kom navodi da su "oštećeni nalozi onemogućeni" i da su "lažne stranice ukinute", kao i da njihov tim radi na "sprečavanju ponavljanja ovakve vrste prevare u budućnosti". Za sada nema podataka o tome koliko korisnika Dži mejl servisa je oštećeno.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd