Skip to main content
Robot zaliva biljke

OSVOJIĆE SVET: Rekordan broj ROBOTA u kompanijama!

Foto: Profimedia
Njihova namena sve šira!

Američke kompanije prošle godine su instalirale više robota nego ikad pre, jer sve jeftinije i fleksibilnije mašine može priuštiti sve više preduzeća i jer se njihova namena širi u sve više područja izvan njihovog tradicionalnog položaja u fabrikama automobila.

Prošle godine u SAD-u je isporučeno 28.478 robota, što je gotovo 16 posto više nego u 2017. godini, prema podacima koje je objavilo mičigensko Udruženje za unapređivanje automatizacije. Isporuke su se povećale u svim sektorima, osim u automobilskoj, u kojoj su proizvođači smanjili narudžbine jer su se opskrbili velikim količinama alata potrebnih za proizvodnju novih modela kamiona.

Drugi sektori su "procvetali", pa su tako isporuke u prehrambenim i potrošačkim kompanijama porasle za 60 posto u odnosu na prethodnu godinu. Isporuke proizvođačima poluprovodnika i elektronike bile su veće od 50 posto, dok su isporuke proizvođačima metala porasle za 13 posto.

Fabrika
Foto: Profimedia

Potreba za automatizacijom raste kako kompanije nastoje da smanje troškove rada. Mnoge firme koje razmišljaju o vraćanju poslovanja iz inostranstva kao odgovor na trgovinski rat Trampove vlasti mogli bi smatrati automatizaciju najboljim mogućim načinom da ostanu konkurentni, čak i sa skupljim američkim radnicima.

Potpredsednik Udruženja za unapređivanje automatizacije Bob Dojl izjavio je da se automatizacija kreće u daleko širem smeru od svojih tradicionalnih početaka - od fabrika za sastavljanje automobila i drugih velikih proizvođača, pa do skladišta i manjih fabrika.

Nećete verovati šta sve Gugl radi da bi RASKRINKAO BOTOVE!

Nećete verovati šta sve Gugl radi da bi RASKRINKAO BOTOVE!

Prošle godine su isporuke robota proizvođačima automobila i automobilskih delova porasle za 49 posto, što je prvi put od 2010. godine da je rast iznosio manje od 50 posto, dok je veći rast isporuka zabeležen u ostalim sektorima. U 2017. godini, više od 60 posto isporuka otišlo je proizvođačima automobila.

- Prehrambena industrija zaista počinje da se zahukta kao tržište za automatizaciju - kaže direktor prodaje i marketinga u Kavasaki Robotiksu Den Hasli.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd