fbpx
Skip to main content
banka sefovi

OTVARAJ SAMO POSLE APOKALIPSE: Evo šta se sve čuva u sefu u Norveškoj

Foto: Profimedia/ilustracija
Uložili velike pare...

U februaru 2018. godine moglo je da se čuje da Norveška ulaže oko 13 miliona dolara u nadogradnju sefa koji je namenjen za čuvanje semenki različitih biljnih vrsta, a za slučaj katastrofe koja bi floru izbrisala sa lica Zemlje.

Sef je sagrađen pre više od jedne decenije, u napuštenom rudniku uglja na ostrvu koje se nalazi u Arktičkom okeanu, te se očekuje da biljne vrste sačuva od propasti planete usled prirodnih katastrofa do kojih bi moglo da dođe zbog sve veće neopreznosti u odnosu čoveka prema okruženju. Ako bi neka nuklearna nesreća, ili posledice globalnog zagrevanja, uništili zemaljsku floru, vlade zemalja bi mogle da traže seme koje se čuva u ovom sefu, te tako započnu bnovu biljnog fonda u svojim državama.

NEVEROVATNO: Tokom snimanja Mandalorijana korišćen "unreal engine"

NEVEROVATNO: Tokom snimanja Mandalorijana korišćen "unreal engine"

HIT: Evo šta vam je potrebno da igrate "Cyberpunk 2077"

HIT: Evo šta vam je potrebno da igrate "Cyberpunk 2077"

IMAJU PLAN: Samsung želi da prodaje svoj preklopni ekran

IMAJU PLAN: Samsung želi da prodaje svoj preklopni ekran

Poslednja nada u slučaju apokalipse

Svalbard Global Seed sef se nalazi na udaljenom ostrvu u Svalbard arhipelagu koji je smešten između Norveške i Severnog pola, te ima kapacitet za čuvanje 4,5 miliona različitih biljnih vrsta. Početkom 2018. je sadržao više od 890 hiljada semenki iz skoro svake zemlje sveta, uključujući i ključne biljke koje se koriste u ishrani, poput pirinča, krompira, kukuruza, pšenice, graška, te ječma.

Nova 2020. godina donela je i nove semenke u sef, pa se kolekciji priključilo još 60 hiljada uzoraka iz 36 različitih biljnih grupa.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
-2 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19