fbpx
Skip to main content
rad od kuće

Usred ste posla, baterija prazna i računar samo što se ne ugasi? Evo trika kako da završite posao bez dopunjavanja baterije...

Foto: Profimedia
Korisni saveti koji će produžiti trajanje baterije računara do sledećeg punjenja...

Operativni sistem Windows 10 korisnicima nudi nekoliko mogućnosti za kontrolu potrošnje električne energije na laptop računarima, odnosno omogućava postavljenje plana potrošnje, tj. "power plana", električne energije.

Da biste napravili svoj plan potrošnje baterije računara, potrebno je da uradite sledeće:

Uđite u podešavanja u Control Panel-u > odaberite Power Options > napravite svoj plan potrošnje.

Osim toga, postoje još dve ključne stvari koje je možete da primenite da biste uštedeli energiju svog računara: podešavanje osvetljenja ekrana i stavljanje računara u stanje mirovanja (Sleep mode).

Osvetljenje ekrana se možete menjati odlaskom na notifikacije u donjem desnom uglu ekrana. U okviru opcije Action Center nalazi se slajder kojim se podešava osvetljenje ekrana. Spuštanjem slajdera i osvetljenja ekrana sa 100 na 70 odsto smanjićete potrošnju energije za 20 odsto.

Kada iz Start menija aktivirate "Sleep mode" ekran i hard disk(ovi) računara su isključeni, ali je rad procesora i RAM memorije sveden na minimum dovoljan da održi računar u radu.

Time se štedi baterije i produžava njen rad do neophodnog dopunjavanja, a pritom je moguće za samo nekoliko sekundi ponovo aktivirati računar i nastaviti rad.

rad od kuće
rad od kuće
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd