fbpx
Skip to main content
elektronska koža

Ovo je izum koji će u budućnosti SPAŠAVATI ŽIVOTE (FOTO)

Foto: Twitter/KAUST
Nova elektronska koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu...

Materijal koji u potpunosti imitira ljudsku kožu, dovoljno je snažan i rastegljiv, ali istovremeno i osetljiv, mogao bi da se koristi za sakupljanje biološkoh podataka u realnom vremenu.

Elektronska koža (e-koža - engl. e-skin) mogla bi da dobije veoma važnu ulogu u prostetici, zatim personalizovanoj medicini, tzv. mekoj robotici, kao u u polju veštačke inteligncije, piše Tech Xplore.

Ovaj materijal delo je nučnika sa saudijskog Naučno-tehnološkog univerziteta kralj Abdulah (KAUST), koji tvrde da je e-koža u stanju da oponaša funkcije ljudske kože, kao što su osećaj dodira i toplote, odnosno hladnoće.

Od sličnih materijala razlikuje se po tome što sadrži 2D senzore, koji su, iako napravljeni od mehanički čvrstih materijala, veoma tanki, što e-koži omogućava funkcionalnost i izdržljivost.

Realističnu e-kožu je napravljena od hidrogela ojačanog nanočesticama silicijum-dioksida i 2D titanijum karbida, a sve to je povezano nano žicama.

E-koža ostaje nepromenjena čak i nakon što se rastegne do 28 puta u odnosu na originalnu veličinu. U stanju je da "oseti" predmete na udaljenosti od 20 centimetara, da odgovara na stimulanse za manje od jedne desetinke, a kada je korišćena kao senzor za pritisak, mogla je da detektuje pisanje olovkom po njoj.

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd