fbpx
Skip to main content
Dron

Policija u EU imaće oružije protiv dronova

Foto: Profimedia
Zanimljivo...

Policijske snage u EU uvešće u upotrebu oružje australijske proizvodnje protiv dronova koje će im pomoći da eliminišu pretnje po nacionalnu bezbednost. Takva tehnologija je zabranjena u SAD saveznim zakonom.

Dron
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema okvirnom sporazumu kompanije Dron Shield i EU, Drone Gun Tactical će biti "uveden u razne policijske jedinice širom EU", saopštila je australijska kompanija.

Direktor komanije Oleg Vornik izvestio je EURACTIV da je sporazum sklopljen sa belgijskom policijom, koja je raspisala tender u ime nacionalnih policija EU u sklopu šeme zajedničkih nabavki.

"Na Jutjubu treba da se pokazuje LJUBAV, a ne MRŽNJA": Kreja i Lasica šalju moćnu poruku putem svojih kanala

"Na Jutjubu treba da se pokazuje LJUBAV, a ne MRŽNJA": Kreja i Lasica šalju moćnu poruku putem svojih kanala

OVO STE SVI ČEKALI - IPHONE 12 stiže u NOVEMBRU! A ovoliko modela se očekuje da će se pojaviti!

OVO STE SVI ČEKALI - IPHONE 12 stiže u NOVEMBRU! A ovoliko modela se očekuje da će se pojaviti!

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

PRAVA SITNICA: Nećete verovati kolika je "plata" Elona Maska

Drone Gun Tactical, koji ima dizajn puške, nema dozvolu za prodaju u SAD, navodi se u saopštenju australijske kompanije. Oružje funkcioniše tako što emituje signale sa antene velike snage koji "skrembluju" i tako onesposobljavaju komande za kontrolu drona.

Uskoro jedinstveno tržište dronova

Većina dronova napadnuta tom tehnologijom će prekinuti let i pokušati da bezbedno sleti.

Inače, u julu će u EU stupiti na snagu novi propisi koji će omogućiti stvaranje jedinstvenog tržišta dronova u Evropi sa visokim standardima bezbednosti. Po novim propisima će oni koji upravljaju dronom morati da imaju dozvolu nadležnih nacionalnih vlasti koja će im omogućiti da njime upravljaju i širom EU.

U aprilu je Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja dostavila Evropskoj komisiji mišljenje o upotrebi i kontroli dronova u gradovima u EU i pozvala da se regulišu bespilotne letelice u vazdušnom prostoru kako bi se umanjili rizici u vazduhu i na zemlji.

Mora da se zna ko gde leti

"Sve veći broj operacija bespilotnih letelica u evropskom vazdušnom prostoru predstavlja pitanje bezbednosti i integracije vazdušnog prostora", navodi se u mišljenju i dodaje da je zbog toga potrebna jasna regulativa.

U preporuke Agencije uključeno je i uspostavljanje zajedničkog informacionog sistema za razmenu podataka između operatora dronova.

Taj sistem će im pomoći da "planiraju i izvode letove bezbedno jer će tačno znati gde i kada je njihovim dronovima dozvoljeno da lete".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd