fbpx
Skip to main content
Mobilni telefon

PORAST BROJA POVREDA: Sve je više onih koji se zbog upotrebe TELEFONA javljaju LEKARU

Foto: Profimedia
Ovo morate znati...

Nemojte pisati poruke dok hodate, lajkovati fotografije pasa, ili gledati video sadržaje - povrede povezane s korišćenjem mobilnih telefona su u porastu, posebno kod mladih, pokazala je analiza povreda zbog kojih su ljudi tražili lekarsku pomoć u SAD.

Devojka sa mobilnim telefonom
Devojka sa mobilnim telefonom
Foto: Profimedia/ilustracija

Broj povreda vrata, lica, očiju, nosa, ušiju i glave u drastičnom su porastu u proteklih nekoliko godina a velike zasluge ima korišćenje mobilnih telefona, posebno kucanje poruka tokom upravljanja automobilom ili hodanja, posebno kod mladih izmedju 13 do 29 godina, prenosi CNN.

Najčešće povrede su rane na licu i glavi, slede kontuzije mozga, površne povrede kože i povrede unutarnjih organa, prema istraživanju koje su sproveli naučnici s medicinskog fakulteta Ratdžersa u Nju Džerziju.

ZNATNO JEFTINIJI: Novi Samsungov model biće cenovno ispod konkurencije

ZNATNO JEFTINIJI: Novi Samsungov model biće cenovno ispod konkurencije

LEGENDA OSTAJE: Preminuo poznati audio dizajner i vizionar brenda MARANTZ

LEGENDA OSTAJE: Preminuo poznati audio dizajner i vizionar brenda MARANTZ

NUDE LAK NOVAC: Za ovu uslugu praćaju po 130.000 dolara

NUDE LAK NOVAC: Za ovu uslugu praćaju po 130.000 dolara

Većina ljudi, 94 odsto, nije hospitalizovana nakon što su povrede sanirane. Iako se ne čini da bi te povrede trebalo da budu razlog za zabrinutost autori istraživanja upozoravaju da mogu imati dugotrajne posledice, kao što su ožiljci.

Troškovi saniranja povreda lica koštaju američki zdravstveni sistem godišnje oko tri milijarde dolara. Ova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA za otorinolaringologiju, prva je koja je proučila povrede glave i vrata umesto čitavog tela. Te su vrste povreda bile retke do 2007. godine u kojoj je Epl predstavio prvi Ajfon, a nakon toga porasle su dramatično.

"Iako je popularnost mobilnih telefona i pre toga rasla njihove su funkcije bile ograničene i stoga su bili manji izgledi da mnogo odvlače pažnju u poredjenju sa današnjim pametnim telefonima", navode autori istraživanja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd