Utorak 19. mar 2024.
Evelin Berezin

Preminula je Evelin Berezin! SVAKO KO DANAS KORISTI KOMPJUTER MORA DA ZNA ZA NJU!

Foto: Youtibe printscreen/Computer History Museum
Davne 1968. počela da radi na ideji za prvi računar.

Evelin Berezin, računarska legenda koja je pre pola veka osmislila i proizvela prvi računar za obradu teksta, umrla je 8. decembra u svom domu na Menhetnu, prenosi The New York Times.

IZBRIŠITE JE ČIM PROČITATE VEST! Ovu aplikaciju svi imamo, ali može biti KOBNA za telefon

Ako ste ikada koristili bilo koji dokument na svom kompjuteru, napravili rezervaciju avionskih karata putem interneta ili koristili internet bankarstvo, zapravo ste se služili tehnologijom koju je izumila Evelin.

Evelin Berezin
Evelin Berezin
Foto: Youtibe printscreen/Computer History Museum

Računar velik kao frižider

Osim što je 1969. godine, kada je vrlo malo žena bilo zaposleno na polju računarskih tehnologija, osmislila prvi računar za obradu teksta, bila je i osnivačica, i predsednica kompanije Redactron Corporation, prvog startapa koji se isključivo bavio proizvodnjom i prodajom tog tipa kompjutera.

IZAZVALA POLEMIKE: Pevačica tajno snimala fanove na koncertu da bi otkrila ko je uhodi!

Berezin je 1968. počela da radi na ideji za prvi računar koji će služiti za obradu teksta - koji su pokretaili tada relativno nepoznati poluprovodnici. Uz pomoć njih je uspela da unutar kompjuterskog sistema registruje pritisak tipke i prati ukucavanje i ispravku teksta.

Evelin Berezin
Evelin Berezin
Foto: Youtibe printscreen/Computer History Museum

IBM je još od 1964. razvijao uređaje za obradu teksta koji koriste magnetske trake za čuvanje pritiska tipki, ali s obzirom na to da takav uređaj nije koristio poluprovodničke čipove, Berezin je smatrala da to nije bio pravi računar.

UGRAĐUJE SE U TELO: Haker smislio spravu pomoću koje p*nis postaje VIBRATOR!

Evelin je svoj kompjuter nazivala "Podatkovnom sekretaricom". Računar je bio visok 102 centimetra, znači veličine manjeg frižidera, i nije imao ekran na kom su se prikazivale reči.

Sastojao se od tastature i pisača (printera). Imao je 13 poluprovodničkih čipova i programiran logički aparat za obradu teksta.

Evelin Berezin
Evelin Berezin
Foto: Youtibe printscreen/Computer History Museum

Kasnije verzije tog računara imale su displej, odvojene pisače, bolju memoriju, manje konzole, bile su brže i imale su dodatne mogućnosti obrade teksta.

Kompjuter od 8.000 dolara

Advokatske firme i kompanije bili su glavni kupci Redactron računara. Njima je kompanija tokom sedam godina svog nezavisnog poslovanja prodala oko 10.000 računara, a svaki je vredeo 8.000 dolara.

Proverite da li ste među njima! NOVI FEJSBUK SKANDAL! POGOĐENO 6,8 MILIONA KORISNIKA!

Evelin Berezin
Evelin Berezin
Foto: Youtibe printscreen/Computer History Museum

BRAVO, WHATSAPP! Omogućili divnu stvar SVIM ANDROID KORISNICIMA

Redactron je s 9 zaposlenika narastao u firmu koja je zapošljavala blizu 500 radnika, a 1976. godine časopis BusinessWeek proglasio je Evelin za jednu od vodećih poslovnih žena u Americi.

Kompanija Redactron Corporation je nakon 7 godina zapala u finansijske probleme i prodata je 1976. godine kompaniji Burroughs Corporation.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd