fbpx
Skip to main content
ajfon

PRESKUPO, A NE VALJA! Hakeri PROVALILI najjaču zaštitu novog Ajfona! (VIDEO)

Foto: Profimedia
I to vrlo jednostavno.

Vijetnamski stručnjaci tvrde da su uspeli da prevare hvaljeni čitač lica na Ajfonu Iks ("iPhonu X") koristeći jednostavnu masku.

Takozvani Face ID dozvoljava korisniku telefona da otključa uređaj jednostavnim pogledom u displej. Istraživači su i ranije zabeležili manje probleme s tehnologijom koja za realizaciju koristi infracrvenu svetlost.

Ipak, ono što su navodno uspeli vijetnamski sajber stručnjaci baca potpuno novu i zabrinjavajuću senku na tehnologiju koja je jedan od najvećih razloga kupovine novog iPhone X.

Ekipa iz vijetnamske firme Bkav demonstrirala je situaciju u kojoj je prikazano otključavanje uređaja bez korišćenja pravog lica korisnika. Umesto lica, ispred iPhone-a je postavljena maska čija je izrada koštala 150 dolara.

Tvrdnja firme Bkav kosi se s tvrdnjama čelnika proizvođača Ajfon, firme Epl, koji stoje iza izjava da su na kreiranju Face ID-a radili i stručnjaci iz oblasti kreiranja uverljivih maski, a u cilju usavršavanja tehnologije koja navodno može prepoznati prevaru.

Maska je napravljena korištenjem 3D printera, šminke i dvodimenzionalne fotografije.

Ostaje nejasno da li je ekipa iz Bkava ugasila pojedine sposobnosti iPhone-a X kao što je Attention Aware. Takođe, nije jasno ko je originalni korisnik spornog uređaja pa ostaje sumnja da li je uređaj zapravo "naučen" na masku pa je otključavanje samim tim očekivano.

Epl još uvek nije reagovao na tvrdnju iz Vijetnama.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd