Skip to main content
piraterija

PAZITE ŠTA RADITE NA INTERNETU Možete u ZATVOR ako KORISTITE OVO! Sudovi će biti bez milosti!

Foto: Profimedia
Velika promena!

Piraterija na internetu je veliki i problem i mada su tokom godina predlagana razna rešenja čini se da se ništa ne može učiniti - posebno u slučajevima kada su pirati maloletni. Međutim, izgleda da je tome došao kraj.

KAO U SF filmu: ROBOT SOFI se obratila učesnicima samita u BEOGRADU!

KAO U SF filmu: ROBOT SOFI se obratila učesnicima samita u BEOGRADU!

dečaci za kompjuterom
Foto: Profimedia/ilustracija

Naime, roditelji koji svesno prikrivaju nelegalni "fajl-šering" svoje dece postaju odgovorni za njihove postupke, odlučio je nemački Savezni ustavni sud.

BEZ BOTOVANJA: Fejsbuk BLOKIRAO 1.000 vojnih i političkih profila!

BEZ BOTOVANJA: Fejsbuk BLOKIRAO 1.000 vojnih i političkih profila!

Kako prenosi B92, ovakvom odlukom zaključen je postupak započet još 2011. godine koji se odnosio na nelegalnu distribuciju Rijaninog albuma "Loud" nakon, za nemački pravosudni sistem, dugačkog "putovanja" kroz nižestepene sudove.

Slučaj iz 2011. godine otpočeo je tako što je Universal Music poslao pismo sa predlogom o nagodbi porodici čija je internet veza korišćena za nelegalno "peer-to-peer" deljenje Rijaninog albuma "Loud". Međutim, slučaj je, ispostavilo se, bio sve samo ne jednostavan.

 

deca na kompjuteru
Foto: Profimedia

Roditelji, kojima je pismo upućeno, izjavili su da nemaju nikakvo interesovanje za R&B zvezdu, te da nisu ni legalno ni nelegalno delili njenu muziku. Zapravo, jedno od njihovo troje dece je to učinilo, a roditelji su zapravo znali koje.

Međutim, oslanjajući se na nacionalni zakon koji štiti članove porodice od potrebe da svedoče jedni protiv drugih, roditelji su odbili da otkriju identitet deteta. To je dovelo do toga da nakon što je predmet izložen pred Prvostepenim sudom u Minhenu, sud je utvrdio njihovu objektivnu odgovornost i naložio im da na ime naknade štete (i troškova postupka) plate iznos od skoro 3.900 evra.

Predmet je zatim, po žalbi, upućen Saveznom sudu pravde, međutim, i u drugostepenom postupku odlučeno je u korist Universala.

SKANDAL SVETSKIH RAZMERA: Hakeri upali u telefon NAJBOGATIJEG čoveka na svetu i pronašli SRAMAN sadržaj!

SKANDAL SVETSKIH RAZMERA: Hakeri upali u telefon NAJBOGATIJEG čoveka na svetu i pronašli SRAMAN sadržaj!

BGH je potvrdio odluku suda u Minhenu 2017. godine i našao roditelje odgovornim za štetu, obrazlažući da su roditelji znali ko je počinio prekršaj, ali su odbili da identifikuju počinioca, te da bi stoga oni sami trebalo da preuzmu odgovornosti i plate kaznu.

U sledećoj instanci, predmet je prosleđen Saveznom ustavnom sudu koji je doneo svoju odluku u sredu, 3. aprila.

Usaglašavajući se sa stavom nižestepenih sudova, sud je zauzeo stanovište da ako roditelji ne žele da utvrde, odnosno identifikuju koje od njihove dece je počinilo nelegalnu radnju, onda oni moraju preuzeti odgovornost i suočiti se sa posledicama.

U odluci stoji ovo:

- Osnovno pravo na poštovanje porodičnog života prema članu 6 (1) Osnovnog zakona ne isključuje građansko-procesnu obavezu imalaca prava pristupa internetu da otkriju koji je član porodice koristio internet-vezu, ako je kršenje autorskih prava izvršeno putem te veze.

ZA NJIH JE BUDUĆNOST STIGLA! Ova zemlja VEĆ uvela 5G mrežu!

ZA NJIH JE BUDUĆNOST STIGLA! Ova zemlja VEĆ uvela 5G mrežu!

Dodaje se da, na osnovu ove presude:

-Drugo veće Prvog senata objavljenom odlukom nije prihvatilo ustavnu tužbu roditelja protiv osuđujuće presude za naknadu štete i nadoknadu troškova, budući da su znali koje od njihove dece je nelegalno muziku na kojoj postoji pravo intelektualne svojine učinilo dostupnom javnosti, ali su u parničnom postupku to odbili da otkriju.

Konačno je rečeno nešto što predstavlja presedan:

- Zaštita porodičnog života nema za svrhu taktičko izbegavanje utvrđivanja lične odgovornosti za kršenje prava intelektualne svojine. Sama činjenica da živite sa drugim članovima porodice ne dovodi automatski do oslobađanja pretplatnika od odgovornosti.

Nemačka je tokom godina donela niz strogih zakona protiv piraterije, koje su druge države samo kopirale. Da li će ova odluka suda biti samo početak krstaškog rata protiv pirata, ostaje da se vidi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd