fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

PRODUŽENA RUKA KOMUNISTIČKE PARTIJE: Reč je o NAJUSPEŠNIJOJ neameričkoj aplikaciji na SVETU

Foto: Profimedia
Još jedan primer sukoba Amerike i Kine.

Kineska aplikacija za deljenje kratkih video snimaka TikTok, koju masovno koriste tinejdžeri da pokažu svetu kako pevaju, igraju ili se prosto glupiraju, našla se u središtu tenzija između SAD i Kine.

Selfi štap
Foto: Profimedia

TikTok je poslednja kineska firma koja se našla na meti američkih regulatora, pošto je Vašington pokrenuo procenu pretnji po nacionalnu bezbednost njene kupovine američke aplikacije "Musical.ly" za milijardu dolara.

TikTok, koji je u vlasništvu kompanije "ByteDance Technology" iz Pekinga, nadmeće se sa aplikacijama kao što su Snapčet i Instragram. Aplikacija omogućava korisnicima da na mrežu postave kratke video snimke sa specijalnim efektima, često kako igraju, skaču ili pevaju na plejbek.

UPOZORENJE VLASNICIMA AJFONA - Ni u ludilu ne apdejtujte SISTEM!

UPOZORENJE VLASNICIMA AJFONA - Ni u ludilu ne apdejtujte SISTEM!

OPASNOST VREBA: Ako koristite ovaj pregledač MOGU da vam BLOKIRAJU RAČUNAR

OPASNOST VREBA: Ako koristite ovaj pregledač MOGU da vam BLOKIRAJU RAČUNAR

KONAČNO STIGAO: Još jedan novitet iz ADOBA, ova aplikacija KONAČNO DOSTUPNA na Ajpedima

KONAČNO STIGAO: Još jedan novitet iz ADOBA, ova aplikacija KONAČNO DOSTUPNA na Ajpedima

To je jedna od najpopularnijih aplikacija u svetu sa više od milijardu preuzimanja globalno, čime je postala prva aplikacija razvijena u Kini koja je to uspela na međunarodnom nivou. Trenutno je četvrta, iza Fejsbuka, Instagrama i Snapčeta, kao najkorišćenija društvena aplikacija u Guglovom Plej Storu.

Uspeh TikTok-a na američkim tržištu umnogome se može pripisati akviziciji aplikacije za pevanje na plejbek "Musical.ly" 2017. godine.

TikTok se, međutim, našao u središtu tenzija između SAD i Kine, pošto su tri američka senatora tražila da se ispitaju potencijalne pretnje po nacionalnu bezbednosti i privatnost koje predstavlja ta aplikacija, sa upozorenjem da kineski vlasnik može da cenzuriše sadržaj kao što su snimci prodemokratskih protesta u Hongkongu.

Aplikacija za razmenu video sadržaja je, ukazuje CNN, tako u sličnoj poziciji kao Huawei, usled zabrinutosti da bi osetljivi podaci Amerikanaca mogli da dospeju u ruke kineske vlade. TikTok ipak ne postoji u Kini gde njen vlasnik "ByteDance" nudi sličnu aplikaciju Douyin, pa zato, tvrdi kompanija, podaci koje sakuplja o korisnicima u SAD, ne podležu kineskom zakonu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd