fbpx
Skip to main content
Google Chrome

PROGRAMER PODIGAO UZBUNU! Gugl sprema OGROMNE PROMENE: Vaš omiljeni brauzer više neće biti isti!

Foto: Profimedia
Ima razloga za brigu...

Gugl planira prilično velike promene koje se tiču ponašanja ekstenzija u njegovom Chrome brauzeru, a developeri veruju da bi te promene mogle bukvalno da ubiju pojedine ad blokere.

Developer Rejmond Hil (uBlock i uMatrix) prvi je podigao uzbunu u vezi sa predstojećim promenama koje će pogoditi određene API-je unutar Chrome-a i koje bi mogle da učine da njegove aplikacije jednostavno "više ne mogu da postoje".

NARODE, SAD VAM NEMA DRUGE: Stavljajte šifre na mobilne telefone! OVAJ PODATAK će vas zaprepastiti

On objašnjava da novi API neće uticati na Adblock Plus jer promoviše način blokiranja baš tog ad blockera, a to je samo po sebi još jedan razlog za brigu jer Gugl plaća Adblock Plus da njegovi oglasi budu na takozvanoj "beloj listi" i prikazuju se.

Google Chrome internet pretraživač
Foto: Profimedia

Ad blokeri rade mnogo više toga od prostog blokiranja oglasa na nekoj veb stranici. WebRequest API dozvoljava ovim plaginovima da modifikuju ili preusmeravaju mrežne zahteve i tako korisnicima daju više kontrole - a Gugl sada od njih traži da pređu na potpuno drugi API.

To znači da će u budućnosti, ad blokeri moći samo da "čitaju" mrežne zahteve, ali ne i da utiču na njih.

Sa druge strane, novi declarativeNetRequest API će dati Chrome-u moć da modifikuje ili vrši redirekciju mrežnih zahteva, i tako ubrza vreme učitavanja stranica, ali i poveća zaštitu korisnika jer ekstenzije neće moći da zaista čitaju mrežne zahteve koje oni podnose.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd