Skip to main content
HTC mobilni telefon

RAK, SLEPILO: Istraživanje pokazalo, ovo svojstvo pametnih telefona loše je po zdravlje

Foto: Profimedia
Oštećuje vid.

Istraživanje optičke aktivnosti, sprovedeno na Univerzitetu Toledo u Španiji, pokazalo je kako plavo svetlo može pretvoriti molekule u očima u ubice ćelija. To može dovesti do makularne degeneracije, bolesti oka koja je vodeći uzrok slepila.

- Nije tajna da plavo svetlo šteti našem vidu tako što oštećuje očnu mrežnjaču. Naši eksperimenti objašnjavaju kako se to događa te se nadamo da će to dovesti do terapija za usporavanje makularne degeneracije, poput nove vrste kapi za oči - kazao dr. Ajith Karunarathne, profesor na odeljenju za hemiju i biohemiju Univerziteta u Toledu.

Plavo svetlo izaziva određenu hemijsku reakciju za koju Karunarathne kaže da je 'toksična' za fotoreceptorske ćelije oka.

Baterija telefona vam se PREBRZO prazni! Rešite to pomoću ovog jednostavnog trika!

- Fotoreceptorske ćelije ne regenerišu se u očima. Kada su mrtve, zaista su mrtve - objasnio je Karunarathne.

Istraživanje koje je sproveo Institut za globalno zdravlje iz Barselone pokazalo je kako plavo svetlo može da bude povezano sa određenim oblicima raka.

Fejsbuk oko
Foto: Profimedia

- Postoje dokazi koji ukazuju na povezanost izloženosti veštačkom svetlu noću... s rakom dojke i prostate - rekao je Manolis Kogevinas, istraživač na Institutu i koordinator istraživanja.

Istraživanje Instituta za globalno zdravlje kaže kako visoka izloženost plavom svetlu povećava rizik od pojave raka dojke i raka prostate između 1.5 do 2 puta.

Plavo svetlo emituje i sunce. Kao zaštitu, stručnjaci preporučuju sunčane naočare s UV zaštitom.

U slučaju pametnih telefona i tableta, rizik je najviši pri gledanju u ekran u mraku, zbog čega se preporučuje to izbegavati što je više moguće.

Proizvođači pametnih telefona i laptopa poput Epla, Majkrosofta i Gugla ugrađuju filtere za plavo svetlo, koje se može uključiti na uređaju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd