fbpx
Skip to main content
Google Maps

Razmatraju novi zakon: Lokacija građana "na izvol'te", bez sudskog naloga

Foto: Profimedia
Rusija je obnovila predlog zakona koji omogućava policiji da pristupi podacima o mobilnoj lokaciji građana bez sudskog naloga.

Zakon, koji je prvi put stavljen pred parlament 2019. godine, a sada ga je ažuriralo ministarstvo za digitalni razvoj, olakšava potragu za nestalim ljudima, obrazloženo je u nacrtu.

Novi nacrt zakona pojašnjava da bi saglasnost građana ili sudska naredba bili potrebni vlastima kako bi pristupile sadržaju poruka ili razgovora, ali ne i podacima o geolokaciji, koje bi obezbedila samo sopstvena oprema telekom operatera. Ministarstvo tvrdi da se predlogom zakona ne krše pravila o privatnosti.

Google Maps
google maps
Foto: Profimedia

"Nacrt je u skladu sa zakonodavstvom o ličnim podacima, jer koordinate geolokacije nisu lični podaci", rekao je za Rojters Oleg Ivanov, zamenik ministra za digitalni razvoj.

"Ako zakon bude usvojen, agencije za sprovođenje zakona lako bi mogle da pronađu sa kim je bila određena osoba, u koje vreme i koliko dugo", rekao je Artem Kozljuk, šef Roskomsvobode, veb stranice koja nadgleda internet slobodu Rusije.

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd