Skip to main content
Gejmeri

RODITELJI PODIGLI TUŽBU! "Najpopularnija igra na svetu izaziva ZAVISNOST, kao KOKAIN!" (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
NIsu ih upozorili.

Roditelji dečaka od 10 i 15 godina odlučili su da tuže tvorce igre "Fortnite", jer izaziva zavisnost. Kaleks Ligal, advokatska firma iz Montreala koja zastupa dečake, upoređuje Fortnite s kokainom i navodi kako podstiče lučenje dopamina u mozak ranjivih mladih ljudi, koji zato postaju zavisni od igre, prenosi CBC.

DOBAR RAZLOG DA BATALITE GUGL HROM: Opera pretraživač za PC dolazi sa ugrađenom zaštitom od praćenja

DOBAR RAZLOG DA BATALITE GUGL HROM: Opera pretraživač za PC dolazi sa ugrađenom zaštitom od praćenja

Alesandra Esposito Šartran, advokatica u kompaniji, smatra kako postoji dovoljno dokaza toj tvrdnji na temelju kojih se može izgraditi čvrst slučaj. Takođe je pozvala roditelje koji misle da se pridruže. Zahtev za odobrenje kolektivne tužbe protiv Epic Gamesa predat je sudu u Montrealu u četvrtak i većina se temelji na slučaju Vrhovnog suda iz Kvebeka 2015, kada je presuđeno da duvanske kompanije nisu upozorile svoje potrošače o opasnostima pušenja.

Prema rečima Šartran, istraživanjem su zaključili da je Epic Games angažovao psihologe kako bi izazvali to da igra što više izaziva zavisnost kod igrača i takvu su je plasirali na tržište, s ciljem da privuku što više dece. Kada nešto izaziva zavisnost, dužnost je kompanije da o tome obavesti korisnike, što su u Epic Gamesu propustili da urade. 

Tako roditelji koji su odlučili da tuže "Fortnite" nikada svojoj deci ne bi dozvolili da ga igraju da su znali za moguće posledice, odnosno da izaziva zavisnost. 

U uslovima korišćenja na koje pristaju svi igrači Fortnitea, Epic Games je delimično probao da se zaštiti upravo od ovakvih tužbi, ali u Kaleks Ligalu smatraju kako to u Kvebeku neće značiti ništa, zbog zakona koji obavezuje kompanije da o potencijalnim rizicima svojih proizvoda obaveste korisnike. Iz Epic Gamesa se još nisu oglasili povodom ovog slučaja.

Moguće je da će se još ovakvih tužbi pojaviti i u drugim delovima svijeta. Za to vreme, Fortnite Battle Royale je i dalje besplatan i jedna je od najpopularnijih igara na svetu, s više od 125 miliona igrača. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd