fbpx
Skip to main content
zgrada

ŠIFRA NEMANIKODBABEDŽABE: Kako da saznate ko vam krade Wi-Fi

Foto: Profimedia/ilustracija
Dragi komšija, dalje nećeš moći!

Bilo da ste kod kuće suočeni sa slabom internet vezom preko bežične mreže ili pokušavate otkriti koliko je preopterećen Wi-Fi u hotelu u kojem ste odseli, besplatan alat za Windows Who Is On My Wi-Fi koji možete preuzeti na sajtu whoisonmywifi pokazaće vam tačno ono što se krije iza njegovog naziva.

Uključili su Gugl mape, a kada su zumirali uočili su JEZIV DETALJ u jezeru... Svi su SLEĐENI (VIDEO)

Jednom instaliran, Who Is On My Wi-Fi, omogućava vam da odredite raspon IP adresa koje želite da skenira ova aplikacija ili pak da skenirate celu svoju kućnu mrežu kako biste videli koji su uređaji spojeni na nju.

Kao rezultat dobićete IP adrese, MAC adrese, imena računara, statuse spajanja i druge podatke. Ono što je najzanimljivije kod ove aplikacije je da ona ne zahteva da imate administrativna prava ili pristup celoj mreži koju nameravate ispitati. Čak i ako ste samo klijent na tuđoj mreži, možete uz pomoć ovog alata otkriti ko je sve koristi.

Čuvena firma povlači čak 50.000 laptopova iz prodaje, evo i zašto! (FOTO)

haker
Foto: Profimedia

Kad dobijete listu spojenih računara, sami potom možete odrediti koji su uređaji vaši i dobiti dublji uvid u druge uređaje koji se spajaju na mrežu. Pre nego što ovaj alat instalirate na računar u kompaniji u kojoj radite, imajte na umu da ovaj softver, zapravo, skenira portove, a ta radnja može, ali i ne mora, uključiti par alarma u vašem IT odeljenju. 

Ako radite u normalnom, prijateljskom okružju, u tom slučaju mrežnom administratoru u vašoj kompaniji koji je zadužen za sigurnost mreže, nećete morati objašnjavati zašto mapirate kompanijin Wi-Fi neautorizovan alat.

Who's On My Wi-Fi je besplatan, a video ispod pokazuje kako celi program radi.

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd