fbpx
Skip to main content
punjač

SJAJNE VESTI: Uskoro ćemo moći da punimo telefon U POKRETU zahvaljujući OVOM otkriću

Foto: Twitter printscreen/nerd4lifestudio
U mnogome će olakati korišćenje.

Zahvaljujući razvoju nauke i tehnologije, u današnje vreme sve više proizvođača različitih prenosnih uređanja za njihovo punjenje koristi bežične punjače. Međutim, iako za njihovo punjenje nije potrebna žica, ne smeju se pomerati sa podloge za punjenje, što je poprilično ograničenje.

Naučnici sa Stanforda su odlučili da reše ovaj problem koristeći kvantnu mehaniku. Fan Šanhui je uz pomoć svog tima napravio bežični punjač koji radi čak i kada je uređaj u pokretu, ako je udaljen metar od izvora napajanja bez smanjenja prenosa energije. Kako bi demonstrirao svoj uspeh, tim je iskoristio led sijalicu koja je svetlila istom jačinom bez obrzira na udaljenost od punjača.

Ovo je ISTINA o nastanku AJFONA: Razlog je ŽESTOKA MRŽNJA Stiva Džobsa prema jednom čoveku

Za bežično napajanje na daljinu korišćena je prostorno-vremenska simetrija iz kvantne mehanike, zahvaljujući kojoj energija koja izlazi iz pojačala u punjaču kompenzuje gubitag energije do kojeg dolazi zbog udaljavanja od punjača. Sistem se automatski podešava, čak i kada se izmeni udaljenost između sijalice i punjača.

iPhone baterija
Foto: Profimedia

Danijel Stansil sa Univerziteta Severne Karoline smatra da je ovo izuzetno uzbudljiva ideja:

- Pametni telefon bi mogao biti napunjen dok ga držite ili ga koristite, bez potrebe da ga stavite na stanicu za punjenje. Novi pristup je jednostavniji te bi mogao biti jeftiniji za implementaciju.

OVO MORATE DA IMATE: Gadžeti bez kojih ne možemo ni da zamislimo savremeni način života

Daniel Stancil s Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline u Raleighu smatra da je to uzbudljiva ideja. "Pametni telefon bi mogao biti napunjen dok ga držite ili ga koristite, bez potrebe da ga stavite na stanicu za punjenje", ističe Stancil te dodaje kako mu se čini da je novi pristup jednostavniji te bi mogao biti jeftiniji za implementaciju.

Fan Šanhui i njegove kolege nakon prvobitnog uspeha planiraju da poboljšaju domet svog punjača modifikujući dizajn kako bi sistem mogao da se koristi i za napajanje električnih vozila u pokretu. To bi bi bilo revolucionarno otkriće koje bi ih učinilo još privlačnijim kupcima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd