Skip to main content
 • Read more Šri Lanka Svet

  Prve FOTOGRAFIJE masakra na Uskrs: Krvavi tragovi po zidovima, tela po podu... POTRESNO (FOTO)

 • Read more Miroslav Lazanski Info

  "Šta ako tebi neko zalepi šamarčinu?" Skot pred srpskom decom OTCEPIO KOSOVO, Lazanski ga BRUTALNO spustio na zemlju!

 • Read more Delije Košarka

  BUDUĆNOST ČEKA PAKAO U PIONIRU: Četiri sata pre početka prodaje ulaznica ne vidi se kraj reda (FOTO)

 • Read more jagode Vesti

  Povećava se PROIZVODNJA JAGODA, gajenje sve više ISPLATIVO, ali morate da OBEZBEDITE na vreme vrlo VAŽNU STVAR!

 • Read more Makedonija Region

  SEVERNA MAKEDONIJA BIRA PREDSEDNIKA! Otvorena birališta, borba i za dostizanje cenzusa!

 • Read more Snežana Ristić Društvo

  "Grlim majku dok ljubi mrtvo dete i viče - DA TE POKRIJEM SINE" Zbog Snežaninih reči PLAČE SRBIJA (FOTO)

 • Read more Edvin Džekson Košarka

  POBRKAO LONČIĆE: Džeksonova izjava RAZBESNEĆE Delije pred MAJSTORICU! SRAMOTA šta je rekao...

Fejsbuk

SKANDAL TRESE FEJSBUK: Korisnici u OPASNOSTI zbog ovoga! Traži se smena Zakerberga

Foto: Profimedia
Neviđen potres!

Fejsbuk je ponovo na udaru kritika nakon što je New York Times otkrio da je omogućio drugim kompanijama veći pristup podacima svojih korisnika, a pored toga, mediji otkrivaju i da na Fejsbuku ima još nedostataka koji narušavaju privatnost korisnika, piše Radio Slobodna Europa.

Fejsbuk je pojačao zaštitu privatnosti, ali i otvorio prolaz za tehnološke gigante

New York Times otkriva da, iako iz Fejsbuka ne govore tako, unutrašnji dokumenti pokazuju da je društvena mreža dala Microsoftu, Amazonu, Spotifyju i drugima daleko veći pristup podacima korisnika.

- Godinama je Fejsbuk nekim od najvećih svetskih tehnoloških kompanija davao sve nametljiviji pristup ličnim podacima korisnika, čime je efektivno oslobodio te poslovne partnere od svojih uobičajenih pravila o privatnosti, prema internim dokumentima i intervjuima.

Mark Zakerberg
Mark Zakerberg
Foto: Profimedia

Posebni dogovori su detaljno prikazani na stotinama stranica dokumenata Fejsbuk koje je prikupio The New York Times.

Zapisnici, generisani u 2017. godini od internog sistema kompanije za praćenje partnerstava, pružaju najkompletniju sliku o praksama razmene podataka društvene mreže.

Također naglašavaju kako su lični podaci postali najdragocenija roba digitalnog doba, koji su se u velikoj meri trgovali od najsnažnijih kompanija u Silikonskoj dolini i šire".

Fejsbuku se žuri

Fejsbuku se žuri da pronađe i popravi greške u podacima koje drugi korisnici koriste kako bi se upoznali s informacijama o svojim korisnicima, nakon novih otkrića koja ukazuju na potencijalne slabosti u njegovoj kontroli ličnih podataka, piše Financial Timesi dodaje:

- Najnovija oluja oko privatnosti koja je pogodila kompanije društvenih mreža stigla je u utorak kasno uveče kada je New York Times otkrio kako kompanije, uključujući Microsoft i Spotify, imaju pristup podacima o korisnicima Fejsbuka...

Poslednja otkrića se odnose na podatke koji se daju stotinama kompanija po individualnim sporazumima o partnerstvu. Aranžmani su dizajnirani tako da pomognu tim kompanijama da blisko povezuju svoje usluge sa Fejsbukom. Korisnici koji su povezali svoje Fejsbuk naloge sa Microsoftovim Bingom, na primer, prilikom pretrage mogli su da vide rezultate koji ukazuju na aktivnosti njihovih Fejsbuk prijatelja i ono što zanima njihove prijatelje.

Fejsbuk
Fejsbuk
Foto: Profimedia

Džef Čester, šef Centra za digitalnu demokratiju, neprofitne grupe za privatnost, izjavio je da su se Fejsbuk i Gugl već godinama oslanjali na deljenje podataka s drugim kompanijama pod ovakvim aranžmanima.

FT podseća i da je tehnološka grupa nedavno započela ispitivanje svih protokola aplikacija pod kojima stotine partnera pristupaju podacima kako bi pronašli bilo koje druge potencijalne slabosti ili kanale za curenje informacije, za osobu koja je upoznata sa pregledom.

- Google je započeo sličnu proveru ranije ove godine kada je Fejsbuk prošao kroz skandal sa Cambridge Analyticom. To je dovelo do otkrića da je kompanija za pretragu trećim licima omogućila neovlašćeni pristup nekim podacima o korisnicima Gugl+ društvene mreže, što je nedavno dovelo do toga da tu uslugu zatvore.

Počnete da pišete post, a onda ga obrišete? Mnogi sajtovi ga ipak sačuvaju

The Washington Post posebnu pažnju posvećuje situaciji kada, na primeer, korisnik Fejsbuka krene da objavi fotografiju, ali ipak odluči da to ne radi i to otkaže, a društvena mreža i dalje čuva kopiju. List dodaje da nije samo Fejsbuk taj koji drži duhove naše internet prošlosti.

Mnoge web stranice počinju da dele ili čuvaju tekst, fotografije ili druge informacije pre nego što kliknemo na "post", "unesite" ili "pošaljite", a ponekad i nakon što odaberemo da ih obrišemo.

Mnogi onlajn korisnici imaju opšte mišljenje da ih neko prati na Internetu - dugotrajni trag na pretraživačima, "kolačići", log-in web-stranica i istorija pretraživanja koje mogu biti praćene na webu. Ti podaci mogu generalno pomoći u ubrzavanju pretraživanja weba i omogućavaju web-lokacijama da preciznije prate osobu u svrhu pretraživanja ili oglašavanja.“

WP dodaje da ovi podaci mogu da pomognu dizajnerima i inženjerima da preciziraju šta bi moglo korisniku da oduzme pažnju, obeshrabri ga ili uznemirava da ne završi svoj rad.

Ali, otvara se i mogućnost da će korisnici ponuditi informacije za koje nisu spremni da ih u potpunosti dele, jer veruju da su oni jedini koji ih gledaju.

Teško je znati koliko sajtova čuva ovakve stvari. Ali istraživači Univerziteta Princeton prošle godine otkrili su da stotine web stranica snimaju svaki pokret miša korisnika i kucanja teksta - bez znanja korisnika - sa takvim detaljima da bi stranica mogla "ponovo da prikaže" sve šta je korisnik rekao ili uradio.

Mark Zuckerberg drži predavanje
Foto: Profimedia/ilustracija

List podseća i da pregled neobjavljenih poruka nije nova teritorija za mnoge kompanije, uključujući i Fejsbuk.

U 2013. godini dva radnika sastavila su podatke o oko četiri miliona korisnika o onome što su nazvali "autocenzura u poslednjem trenutku" - ažuriranje statusa, postovi ili komentari koji su napisani, a zatim obrisani. Oko 70 posto posmatranih korisnika, koje su pronašli, to su učinili u periodu od oko dve sedmice, a ta stopa se promenila na osnovu mnogo faktora, uključujući i sastav njihovih grupa prijatelja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozivaju čelnike Fejsbuk da daju ostavku

Desetine grupa za zaštitu ljudskih prava pozvale su čelne ljude Fejsbuk Marka Zakerberga i Sherzl Sandberg da se povuku iz uprave Fejsbuk zbog, kako su rekli, uloge kompanije u "generisanju nepoštenosti i mržnje prema ugroženim zajednicama, objavio je britanski The Guardian i dodao:

- Postalo je očigledno da, kako je trenutno postavljeno, vaš liderski tim nije u mogućnosti da adekvatno odgovori na zabrinutosti grupa za zaštitu ljudskih prava - navedeno je u pismu.

Sada je vreme za značajne promjene, ne samo u vašim politikama, već i u vašoj liderskoj strukturi.

Guardian prenosi da su se u svom pozivu za bolju kontrolu, grupe pozvale i na izveštaj New York Timesa od 14. novembra koji je otkrio da je kompanija angažovala PR firmu koja je pokušala da diskredituje svoje kritičare tvrdeći da su bili agenti filantropa Džordža Soroša, što je antisemitski narativ.

Pored pozivanja Zakerberga i Sandberg da izađu iz Upravnog odbora. Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su odbor da napravi još tri mesta "kako bi ga učinili raznovrsnijim", da imenuje nezavisnog i stalnog ombudsmana za građanska prava u odboru, i da otpusti Džoela Kaplana, potpredsednika kompanije za globalnu javnu politiku.

Britanski dnevnik prenosi da Fejsbuk nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, ali je u utorak Sandberg objavila reviziju kompanije na devet strana o građanskim pravima, koju je u maju sprovela dugogodišnji borac za građanska prava Laura Marfi.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd