Skip to main content
tviter

ŠOK: Bivši zaposleni ove DRUŠTVENE MREŽE optuženi za SPIJUNAŽU

Foto: Profimedia
Nećete verovati...

Bivši zaposleni Tvitera optuženi su u Sjedinjenim Američkim Državama da su špijunirali za Saudijsku Arabiju dok su radili za popularnu društvenu mrežu.
U optužbama se tvrdi da su agenti - američki državljani Ahmad Abouammo i Ali Alzabarah iz Saudijske Arabije tražili i zloupotrevljavali lične podatke korisnika Tvitera, uključujući poznate kritičare saudijske vlade.

Tviter
Foto: Profimedia

Još jedan saudijski državljanin Ahmed Almutairi takođe je optužen za špijuniranje.

"New York Times" kaže da je ovo prvi put da su saudijski državljani optuženi za špijuniranje u SAD-u.

U optužnici se navodi da je Almutairi bio posrednik između dvojice zaposlenih Tvitera i saudijskih zvaničnika.

FANOVI U ŠOKU: Omiljena igrica stigla, ali NE MOŽE da se pokrene

FANOVI U ŠOKU: Omiljena igrica stigla, ali NE MOŽE da se pokrene

OBRATITE PAŽNJU: Šta nikako ne treba raditi ako vam je računar ZARAŽEN VIRUSOM

OBRATITE PAŽNJU: Šta nikako ne treba raditi ako vam je računar ZARAŽEN VIRUSOM

UPOZORENJE VLASNICIMA AJFONA - Ni u ludilu ne apdejtujte SISTEM!

UPOZORENJE VLASNICIMA AJFONA - Ni u ludilu ne apdejtujte SISTEM!

Ahmad Abouammo pojavio se juče na sudu u Sijetlu gde mu je određen pritvor dok čeka još jedno ročište u petak ove sedmice. On je takođe optužen i za falsifikovanje dokumenata i davanje lažnih izjava Federalnom istražnom birou (FBI). Abouammo je napustio Tviter 2015. godine.

Veruje se da su Ali Alzabarah i Ahmed Almutairi u Saudijskoj Arabiji. Alzabarah, bivši inžinjer Tvitera, optužen je za pristupanje ličnim podacima više od 6.000 korisnika Tvitera u 2015. godini, a nakon što ga je zaposlio saudijski agent.

On se navodno suprotstavio supervizorima koji su ga poslali na administrativni odmor pre nego što je sa suprugom i ćerkom pobegao u Saudijsku Arabiju, rekli su istražitelji.

Iz Tvitera su se oglasili rekavši da su svesni dokle "loši glumci mogu ići kako bi pokušali narušiti njihove usluge".

-Razumemo neverovatne rizike s kojima su suočeni mnogi koji koriste Tviter da bi podelili svoja viđenja sa svetom. Na raspolaganju imamo alate za zaštitu njihove privatnosti i njihove sposobnosti za obavljanje vitalnog posla -, kažu iz Twittera.

Podsećamo, Saudijska Arabija je ključni saveznik SAD-a na Bliskom Istoku. Predsednik SAD-a Donald Tramp održavao je bliske odnose s kraljevstvom uprkos međunarodnoj osudi i pritiscima na Saudijsku Arabiju i princa nakon što je prošle godine ubijen novinar Jamal Khashoggi tokom posete Saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd