fbpx
Skip to main content
Elon Mask, direktor Tesla motorsa

Starlink sateliti osvetleli nebo

Foto: Profimedia
Ponovo...

Flota Starlink satelita ponovo će se ukazati na nebu iznad Velike Britanije, pa će zainteresovani posmatrači moći da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji.

12 hiljada satelita u orbiti

Amazon vodi borbu za kosmički prostor

Amazon vodi borbu za kosmički prostor

Kina ima nove kosmičke ambicije

Kina ima nove kosmičke ambicije

Twitch radi na novim "rijaliti" formatima

Twitch radi na novim "rijaliti" formatima

Tako će sateliti moći da se vide golim okom, a nakon što su uz pomoć Falcon 9 rakete krenuli put kosmosa pre nekoliko dana. U pitanju su sateliti koji su sastavni deo projekta Starlink, u okviru kojeg će u orbitu biti poslato 12 hiljada satelita, koji će Zemljanima poslužiti za super-brzi internet. Uprkos veličini projekta mnogi građani do nedavno nisu znali za Starlink satelite, pa se tokom prethodnih lansiranja verovalo da su u pitanju vanzemaljske letelice, nešto poput letećih tanjira.

Astronomi su Starlink prizor uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, te su projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi vesti o kretanjima satelita trebalo da utiču na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd