fbpx
Skip to main content
tastatura

Stiže novi ćirilični font!

Foto: Profimedia
Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja

Povodom obeležavanja devet godina od početka registracije .srb (ispisano ćirilicom) domena, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS) 27. januara korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo - Orto RNIDS.

Pismo je urađeno u saradnji sa organizacijom Tipometar, a kako je saopšteno iz RNIDS-a, novo pismo biće predstavljeno tokom onlajn skupa "Ćirilica u digitalnom svetu" 27. januara.

Orto RNIDS je drugo po redu pismo srpske ćirilice napravljeno prevashodno za upotrebu na internetu i ekranski prikaz koje RNIDS poklanja, a njegove karakteristike će predstaviti docentkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti i autorka fontova Ana Prodanović.

tastatura
tastatura
Foto: Profimedia

Povodom predstavljanja novog fonta naučna saradnica na Institutu za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti Svetlana Slijepčević Bjelivuk će održati predavanje o tome koliko je internet izmenio srpski jezik, kako se komunikacija na maternjem jeziku i pismu izmenila pod uticajem onlajn sredstava komunikacije.

Razgovaraće se i o ulozi ćirilice u poslovanju, kako i koliko robne marke, privreda i institucije tržišno komuniciraju na ćirilici, koliko je ona korišćena u dizajnu, te o programiranju na ćirilici.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd