Skip to main content
Fejsbuk

Suosnivač Fejsbuka želi da se ova društvena mreža RAZBIJE: Zakerbergova moć je bez presedana i neamerička

Foto: Profimedia
"Žrtvovao je bezbednost i uljudnost za klikove."

Suosnivač Fejsbuka Kris Hjuz izjavio da je vreme da se ta društvena mreža "razbije". U članku objavljenom u "Njujork tajmsu" u četvrtak, Hjuz je nveo da je izvršni direktor Mark Zakerberg pretvorio Fejsbuk u monopol koji guši inovacije, prenosi AP.

Društvena mreža ima više od dve milijarde korisnika, a takođe poseduje Vocap (WhatsApp), Mesindžer (Messenger) i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi. Fejsbuk je kupio Instagram 2012, a Vocap 2014. godine.

Hjuz je rekao da je Zakerbergova moć "bez presedana i neamerička" i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da "žrtvuje bezbednost i uljudnost za klikove". Prema njegovim rečima, Fejsbuk je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji Vocap i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena sledećih nekoliko godina. Hjuz je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi "prvi zadatak bio da zaštiti privatnost".

Mark Zuckerberg drži predavanje
Foto: Profimedia/ilustracija

Hjuz je bio u sobi sa Zakerbergom na Harvardu i napustio je Fejsbuk 2007. godine da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame. On tvrdi da je likvidirao svoje Fejsbuk akcije 2012. godine, kada je postao izdavač "Nove Republike", i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

- Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju Fejsbuka na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim - rekao je Hjuz.

Glavni portparol Fejsbuka Nik Kleg odgovorio je na Hjuzovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspešne američke kompanije.

OVO NISTE MOGLI DO SAD: Pogledajte kako se zakazuje slanje mejla preko GMAIL-a

OVO NISTE MOGLI DO SAD: Pogledajte kako se zakazuje slanje mejla preko GMAIL-a

PAZITE, OPASNO JE! Evo kako pristupiti MRAČNOM INTERNETU! Ono što ćete tamo videti je JEZIVO

PAZITE, OPASNO JE! Evo kako pristupiti MRAČNOM INTERNETU! Ono što ćete tamo videti je JEZIVO

PLAVA ODLAZI U ISTORIJU! Fejsbuk više neće biti isti - najavljene DRASTIČNE promene!

PLAVA ODLAZI U ISTORIJU! Fejsbuk više neće biti isti - najavljene DRASTIČNE promene!

- Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zakerberg poziva - rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zakerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

Fejsbuk je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca nakon serije skandala s kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija. Osnivači Instagrama i Vocapa su otišli, kao i direktor koji je preuzeo Vocap prošle godine.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd