fbpx
Skip to main content
Grafen

SUPER-MATERIJAL: Mnogo tanji od dlake, a daleko jači od čelika! (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen @nemonemini
U grafenu je budućnost...

Naučnici su se uortačili sa velikim kompanijama kako bi prototipi od grafena našli praktičnu primenu u njihovim proizvodima.

Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje neverovatne snage i mnoštva potencijalnih načina upotrebe, a sada su istraživači iz Evrope objavili prvo uputstvo za njegovu proizvodnju. Knjigu u kojoj su opisani načini za pravljenje grafena sastavio je konzorcijum „Graphene Flagship“, koji čine predstavnici nekoliko univerziteta i kompanija.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljenika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je jači od čelika, teži je od dijamanta i provodi elektricitet i toplotu bolje od ostalih materijala.

NAJAVLJENO: Čekaju ih velike promenel

NAJAVLJENO: Čekaju ih velike promenel

NAŽALOST: VELIKI MWC event otkazan zbog Korona virusa

NAŽALOST: VELIKI MWC event otkazan zbog Korona virusa

OBRT: EPL će se sve više oslanjati na tajvanske dobavljače

OBRT: EPL će se sve više oslanjati na tajvanske dobavljače

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala odlike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Konzorcijum osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira Evropska unija, sa budžetom većim od milijardu evra.

Ovaj tim istraživača se nada da će uputstvo pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju sa ovim materijalom koji ima potencijal da revolucionarizuje mnoge grane industrije. U sastavljanju uputstva od 500 stranica učestvovalo je 70 istraživača.

- To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od nekoliko najvažnijih načina za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala - kaže Mar Garsija Hernandez, koja je učestvovala u sastavljanju priručnika.

„Graphene Flagship“ se u decembru uortačio sa velikim evropskim kompanijama, kao što su Airbus, Fiat-Chrysler Automobiles, Lufthansa Technik, Siemens, ABB i mnoge druge kako bi prototipi napravljeni od grafena bili praktično upotrebljeni u njihovim proizvodima.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd