fbpx
Skip to main content
Majnkraft biblioteka

SVAKA IM ČAST: Virtuelna biblioteka u MAJNKRAFTU kao svetionik u borbi protiv cenzure

Foto: Twitter printscreen @BlockWorksYT
Lep gest...

Budući da sve više vlada širom sveta poseže za cenzurom koju koristi kao sredstvo kontrole, novinari, a najpre Reporteri bez granica, se na različite načine bore protiv ovog trenda, te za distribuciju informacija ponekad koriste i neočekivane kanale. Poslednji među njima našao se u okviru igre Minecraft, a u obliku virtuelne biblioteke.

Tako igrači sada mogu da dođu i do cenzurisanih informacija, i to posebno važi za one koji se nalaze u zemljama u kojima je kontrola na visokom nivou, a dovoljno je da pokrenu Minecraft mapu, i krenu da pretražuju virtuelne police takozvane „Necenzurisane biblioteke“. Među Minecraft knjigama mogu da pronađu i zabranjene članke, te informacije o novinarima koji su cenzurisani u svojim zemljama, a igrači mogu da ih čitaju zahvaljujući tome što Minecraft može da se igra čak i u zemljama sa jakom cenzurom.

HIT: Napravili su robota koji sam postavlja trpezu (VIDEO)

HIT: Napravili su robota koji sam postavlja trpezu (VIDEO)

OPREZ! Šire se laži o KORONA VIRUSU! Ako dobijete ovakvu PORUKU - odmah je IZBRIŠITE!

OPREZ! Šire se laži o KORONA VIRUSU! Ako dobijete ovakvu PORUKU - odmah je IZBRIŠITE!

LEPA VEST: Za dva meseca lete u kosmos

LEPA VEST: Za dva meseca lete u kosmos

Biblioteka se sastoji od više od 12,5 miliona Minecraft blokova, a sagradilo ju je 24 igrača iz 16 različitih zemalja, a za to im je bilo potrebno oko 250 sati. U biblioteci se između ostalog, nalaze i tekstovi petoro cenzurisanih novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije. Krila biblioteke su organizovana po zemljama, i označena zastavama, a igrači mogu da preuzmu igru i mapu, i, na primer, sa svojim Minecraft junakom ušetaju u rusko krilo, izaberu knjigu i pročitaju članak sa portala grani.ru, koji je blokiran u matičnoj zemlji, a zbog toga što izveštava o aktuelnim protestima.

Novinarka Hatice Cengiz iz Saudijske Arabije takođe je sarađivala na projektu, a kako bi u biblioteku uvrstila i tekstove svog partnera Jamala Khashoggija, koji je ubijen u oktobru 2018. godine.

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd