fbpx
Skip to main content
telegram

Traži se "eliminacija" Telegrama, Signal postaje novi WhatsApp?

Foto: Profimedia
Samo u prošlu nedelju aplikaciju Signal je instaliralo 18 puta više korisnika nego 6. januar, kada je WhatsApp najavio ažuriranje uslova korišćenja podataka korisnika

Koalicija za bezbedniji internet, neprofitna organizacija iz Vašingtona koja zagovara uklanjanje ekstremističkih sadržaja sa društvenih medija, podnela je tužbu protiv kompanije Apple u kojoj se traži uklanjanje aplikaciju Telegram iz App Store.

Prema njihovim tvrdnjama, popularna ruska aplikacija se "koristi za zastrašivanje, pretnje i širenje rasizma, neonacizma i govora mržnje u javnosti". Koalicija u tužbi ističe da Telegram krši pravila Apple App Store prodavnice aplikacija dozvoljavajući objavljivanje takvog sadržaja na svojoj platformi.

Budući da se, posle sve većeg "egzodusa" korisnika sa WhatsApp-a zbog uvođenja novih pravila privatnosti, kao u uklanjanja desničarske platforme Parler sa Amazonovih kalud servera, sada fokus kritike premešta na Telegram, postavlja se pitanje da li će iz svega toga kao pobednik izaći Signal, mesidžing aplikacija čiji se broj korisnika od početka godine uvećao za trećinu.

Tako je samo u prošlu nedelju Signal instaliralo oko 810.000 ljudi širom sveta, što je 18 puta više nego 6. januara, kada je WhatsApp ažurirao uslove zaštite privatnosti podataka korisnika.

telegram
telegram
Foto: Profimedia

Podaci istraživanja kompanije Apptopia pokazuju da je WhatsApp u nedjelju instaliralo skoro 1,2 miliona ljudi, sedam odsto manje nego u prošlu sredu.

Najviše kontorverzi u vezi sa uslovima zaštite privatnosti izazvale su informacije da WhatsApp ima pravo da deli podataka korisnika (uključujući lokaciju, telefonski broj i brojeve kontakata) sa matičnom kompanijom Facebook, i drugim njenim aplikacijama (Instagrama i FB Messenger).

Cela ova situacija Signal je zatekla pomalo nespremnim, pa se u nekom trenutku javio potencijalni tehnički problem. Da bi sa njim izašao na kraj, Signal je morao da poveća broj svojih servera, što je ta kompanija u nedelju i potvrdila.

Kao i ostala konkurencija, Signal je besplatna aplikaciju koju su do skoro uglavnom koristili novinari, aktivisti za ljudska prava i profesionalci pojedinih sturka u potrazi za sigurnijim i bolje zaštićenim ("end-to-end" enkripcija) kanalom komunikacije. Sa najnovojim dešavanjima, broj korisnika se se svakao širi i van dosadašnjih "profesionalnih okvira".

A da li će Sinal postati novi WhatsApp, videćemo kako će se situacija razvijati u narednim mesecima... Sudeći prema sadašnjem stanju, za to svakako ima potencijala.

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd