fbpx
Skip to main content
fejs

UGAŠENO 30.000 PROFILA: Fejsbuk sprovodi čistke

Foto: Facebook printscreen
Najagresivnija kampanja u istoriji Fejsbuka...

Fejsbuk je u Francuskoj uklonio 30.000  lažnih korisničkih računa u okviru kampanje te društvene mreže da zbog pritiska evropskih vlada spreči širenje lažnih vesti, dezinformacija i propagande, javlja u petak Reuters.

To je do sada najagresivniji potez Fejsbuka prema profilima koji predstavljaju kršenje odredbi korišćenja, a dolazi tokom usijane kampanje za predsedničke izbore u Francuskoj čiji se prvi krug očekuje za 10 dana.

NEVEROVATNO PROST NAČIN: Evo kako se OTKRIVAJU ŠIFRE na telefonima

fejs
Foto: Profimedia

Fejsbuk je pod snažnim pritiskom evropskih vlada širom kontinenta koji prete novim zakonima ukoliko Fejsbuk ubrzo ne reaguje i krene u borbu protiv ekstremističke propagande ili drugih sadržaja koji predstavljaju kršenje lokalnih zakona.

Uz Fejsbuk, pritisak i na ostale društvene medije, poput Twitter-a, i YouTube-a, uveliko je pojačan ne samo zbog izbora u Francuskoj već i Nemačkoj.

ŽENE, PAZITE KAD KORISTITE VIBRATORE: Može vam se desiti da SVI SAZNAJU ZA TO! Posebna tehnologija je stvorena

Podsetimo se kratkog istorijata najpopularnijeg sajta.

Fejsbuk (engl. Facebook) je internet stranica koja služi kao servis za socijalnu mrežu. Počeo je sa radom 4. februara 2004. godine. Ova internet stranica, na koju se svako može učlaniti, nalazi se u vlasništvu istoimenog preduzeća (Facebook, Inc.) koje i upravlja njime. Njegovi korisnici se mogu pridruživati u mreže koje su organizovane po gradovima, radnim mestima, školama i regionima, kako bi se povezali i komunicirali sa drugim ljudima. Takođe, ljudi mogu dodavati prijatelje, slati im poruke, a mogu i postavljati nove podatke u svoje profile kako bi obavestili prijatelje o sebi.

Stvorio ga je Mark Zakerberg dok je bio student na univerzitetu Harvard.

Prvobitno, članstvo na ovoj internet stranici bilo je dozvoljeno samo studentima sa Harvarda, da bi se kasnije proširilo na studente sa svih koledža koji su članovi „Ajvi lige“ (engl. Ivy League).

CRTATE KATASTROFALNO? Nemajte brige, Gugl našao fenomenalno rešenje da postanete PRAVI UMETNIK

Fejsbuk
Foto: Profimedia

Posle nekog vremena, članstvo je omogućeno svim studentima i srednjoškolcima, a na kraju je omogućeno svim osobama koje imaju 13 ili više godina. Prema podacima sa sajta, Fejsbuk danas ima oko 750 miliona aktivnih korisnika širom sveta. U nekim zemljama, kao što su Sirija, Kina, Vijetnam, i Iran, pristup ovoj internet stranici je povremeno blokiran, a isto je učinjeno i na brojnim radnim mestima, kako zaposleni ne bi trošili vreme na posetu sajta. Jedan od problema je predstavljalo poštovanje privatnosti korisnika, koje je nekoliko puta dovedeno u pitanje. Nekoliko Zakerbergovih bivših kolega studenata je podnelo tužbe protiv Fejsbuka, tvrdeći da su im izvorni kod i druga intelektualna svojina ukradeni.

ISTORIJSKI 11. APRIL 2017. GODINE: Od danas više NE POSTOJI Windows Vista

 

Pročitajte i:

SD vesti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd