fbpx
Skip to main content
žena za računarom

"Upozoravamo MILIONE KORISNIKA na SKRIVENE OPASNOSTI iza besplatnih strimova i preuzimanja!"

Foto: Profimedia
Evropska unija je pokrenula novu javnu informativnu kampanju osmišljenu da informiše ljude o opasnostima internet piraterije, uključujući besplatne strimove kanala i filmova koji se plaćaju, preuzimanja torenata i još mnogo toga. EU vidi kršenje intelektualne svojine kao značajan rizik za javnost.

Prema Evropskoj uniji, podržavanje piraterije može značiti da nesvesno podržavate i druge oblike kriminalnih aktivnosti. Kaže se da postoje konkretne veze piratizovanog materijala i trgovine drogom i ljudima. U svojoj kampanji, Zavod za intelektualnu svojinu Evropske unije, ili EUIPO, kaže: "IP kriminal je profitabilna aktivnost koja uključuje organizovane kriminalne grupe, a naši dokazi pokazuju veze između falsifikovanja i piraterije, kao i drugih krivičnih dela kao što su trgovina drogom i ljudima, sajber kriminal ili prevara".

Ističući koliko je ovo pitanje postalo široko rasprostranjeno, EUIPO izdvaja nedavnu studiju u kojoj se procenjuje da bi 35 posto svih rasprava o digitalnom sadržaju na društvenim mrežama "moglo biti povezano sa piraterijom". Reddit je istaknut kao posebno popularan kod onih koji piratizuju filmove i televizijiske emisije, dok je veća verovatnoća da će oni koji kradu muziku o tome razgovarati na Twitteru, utvrdila je studija koju je naručila EUIPO.

žena za računarom
žena za računarom
Foto: Profimedia

Evropska unija je odlučila da svoju kampanju započne sada, jer je tekuća pandemija COVID-19 rezultirala dramatičnim porastom potrošnje digitalnog sadržaja, za koji kaže da je "bacio novo svetlo na rizike i štetu nastale povredom intelektualnog vlasništva prava u Evropi i stavite opasnosti za potrošače pod mikroskop".

EU se nada da će sarađivati sa ovim mrežnim uslugama, kao i sa popularnim dobavljačima plaćanja i mrežama za oglašavanje, kako bi pomogla u rešavanju problema piraterije i uz preventivne mere.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd