Skip to main content
FaceApp

UPRKOS UPOZORENJIMA O PRODAJI PODATAKA: Ostaćete u čudu kad čujete koliko je zaradio FaceApp za samo 10 dana

Foto: Google playstore printscreen
Alal vera!

Aplikacija za modifikovanje selfija - FaceApp, koja između ostalog ima funkciju da "ostari" osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo 10 dana, preneo je američki biznis magazin Forbes.

Prihodi su ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi veštačku inteligenciju (AI), koju je osmislila ruska kompanija Wireless Lab, proširila se kao virus prošle nedelje nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi RT.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dele svoje fotografije izmenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji, zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila FaceApp-u da zaradi više novca, piše Forbes, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Eplovih korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprineli najnovijem prihodu kompanije.

Ove tri aplikacije UVEK prate vašu lokaciju - čak i kad ih NE koristite!

Ove tri aplikacije UVEK prate vašu lokaciju - čak i kad ih NE koristite!

MA, SITNICA! Ovaj telefon košta 7.000 dolara! Evo i zašto (FOTO)

MA, SITNICA! Ovaj telefon košta 7.000 dolara! Evo i zašto (FOTO)

SPRŽIO JOJ RUKE! Ovo je Ajfon koji je EKSPLODIRAO u rukama devojčice! I to nije sve! (VIDEO)

SPRŽIO JOJ RUKE! Ovo je Ajfon koji je EKSPLODIRAO u rukama devojčice! I to nije sve! (VIDEO)

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima. Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je da komentariše izveštaj Forbesa.

Programeri aplikacije su prošle nedelje reagovali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uveravajući javnost da se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko klauda i da aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli da identifikuju osobu.

U saopštenju kompanije se dodaje da ona ne "prodaje niti deli bilo kakve podatke korisnika sa trećim licima" niti da prenosi podatke svojih korisnika u Rusiju.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd