fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

Uvek sigurni: Da ne mogu da vam čačkaju telefon NI DOK SPAVATE!

Foto: Profimedia
Ako brinete da bi neko mogao da zloupotrebi vaš telefon i otključa ga otiskom prsta ili skeniranjem lica dok vi spavate – ne brinite više, rešenje postoji!

Otisak prsta i otključavanje telefona putem skeniranja lica su najčešći načini za zaštitu telefona mnogih korisnika, jer su brži I jednostavniji od unosa lozinke, a i ne možete da ih zaboravite, zar ne?!

Ipak, evo kako možete da sprečite situacije u kojima neko poželi da koristi vaš otisak prsta ili vaše lice za otključavanje telefona dok spavate.

U razloge toga zašto bi neko pokušao da otključa vaš telefon otiskom vašeg prsta ili skeniranjem vašeg lica dok vi spavate ne ulazimo, ali to je na nekim modelima, nažalost moguće. Ali nije, ako koristite neki noviji telefon, koji sadrži dodatni sloj zaštite za pojačavanje bezbednosti telefona kad vi spavate i nemate kontrolu nad uređajem.

U ovom tekstu bavićemo se Huawei (i HONOR) telefonima, je nam je taj model trenutno na raspolaganju, ali vi svakako potražite sličnu opciju, koja se zove isto ili približno i na vašem uređaju, koji je nekog drugog proizvođača.

mobilni telefon
mobilni telefon
Foto: Profimedia

U Huawei i HONOR slučaju potrebno je da je vaš telefon zasnovan na EMUI 9.0 / Magic 2.0 ili novijem korisničkom okruženju i da je model s kraja 2018. i iz 2019. godine, da biste imali ovu opciju – zaštitu od neželjenog otključavanja telefona dok spavate.

Uz ovu opciju otisak prsta i skeniranje lica će raditi i dalje, ali će biti potrebno dodatno uneti PIN kod i nakon njihovog uspešnog korišćenja da bi se otključao telefon. Naravno, ovu proceduru ne morate da ponavljate svaki put u toku dana, jer bi to bilo previše, zato je i smišljena opcija posebnog tipa zaključavanja telefona kad želite da spavate – potrebno je da zadržite taster za isključivanje telefona i uz opciju isključivanja i resetovanja sad će biti moguće korišćenje dodatnog zaključavanja, kroz treću, novu opciju.

Da biste aktivirali dodatno zaključavanje telefona PIN kodom pratite putanju: Podešavanja >Bezbednost i privatnost >Lozinka ekrana za zaključavanje >Podešavanje bezbednog zaključavanja >Prikaži taster za zaključavanje na isključenom ekranu.

Sad pre spavanja zadržite taster za isključivanje telefona, kao da želite da ga isključite i potom koristite opciju Zaključavanje i ostavite telefon gde god želite, jer i da zaspete najtvrđim snom – vaš otisak prsta ili skeniranje lica ne vrede ništa bez dodatnog ukucavanja PIN koda.

Ako koristite EMUI 10 tj. Magic 3.0 UI sa Android 10 ažuriranjem, onda je situacija nešto drugačija, jer je Huawei podelio meni Bezbednost i Privatnost u dva odvojena menija. Koristite putanju: Podešavanja >Bezbednost >Lozinka zaključanog ekrana >Podešavanje bezbednog zaključavanja >Prikaži opciju zaključavanja >Aktivirajte taster (da bude plav).

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd